Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 09:01

Σε τροχιά παραχώρησης το αεροδρόμιο Καλαμάτας - Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία

Γράφτηκε από τον
Σε τροχιά παραχώρησης το αεροδρόμιο Καλαμάτας - Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία

 

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ανακοίνωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρης Δημητριάδης.

Εκτός απροόπτου η πρόσληψη του συμβούλου θα γίνει εντός του καλοκαιριού, ο διαγωνισμός παραχώρησης θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και ανάδοχος θα ανακηρυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Απριλίου δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ οι προκηρύξεις πρόσληψης χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου για τον διαγωνισμό παραχώρησης της μαρίνας της Πύλου. Λίγες μέρες αργότερα δημοσιεύτηκαν και οι προκηρύξεις των διαγωνισμών για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και αξιοποίησης της πρώην αμερικανικής βάσης των Γουρνών στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ΤΑΙΠΕΔ επιταχύνει το ρυθμό παραχωρήσεων, με στόχο την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας χωριστά από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας είναι ειλημμένη και απομένουν μόνο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η δίκη (μετά από δύο αναβολές) για τον καθορισμό της αποζημίωσης των ιδιοκτητών των 50 στρεμμάτων που θα απαλλοτριωθούν για την επέκταση των εγκαταστάσεων του αερολιμένα. 

Μετά την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, τα προγραμματιζόμενα έργα σύμφωνα με το μάστερ πλαν του 2002 είναι:

Επέκταση και αναδιαρρύθμιση του κτηρίου του αεροσταθμού κατά 2.500 τ.μ. (με δυνατότητα επί πλέον επέκτασης κατά 2.500 τ.μ.) και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Σε ό,τι αφορά την αναδιαρρύθμιση και συντήρηση του υπάρχοντος κτηρίου του αεροσταθμού, όπως προαναφέρεται, έχει ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί από την ΥΠΑ η τεχνική μελέτη του έργου, προϋπολογισμού 1.863.834 ευρώ.

Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών προς βορρά κατά 32.000 τ.μ. και κατασκευή συνδετήριου τροχοδρόμου στην περιοχή, που θα απαλλοτριωθεί.

Επέκταση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων με επέκταση και αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού αεροσκαφών με καύσιμα.

Βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς το αεροδρόμιο.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το μάστερ πλαν του 2002 απαιτούνται επίσης και τα έξης έργα:

α) Αναβάθμιση διαδρόμου και τροχοδρόμου, εκσυγχρονισμός ηλεκτρικού δικτύου και δικτύου φωτεινής σήμανσης, προϋπολογισμού 19.870.650 ευρώ.

β) Κατασκευή νέου πύργου ελέγχου αεροδρομίου (ΠΕΑ) και υποστηρικτικού κτηρίου, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.

γ) Αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης αστικού τύπου λυμάτων εντός του αεροδρομίου, προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ.

Θ.Λ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER