Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 07:51

Εργα υπογειοποίησης δικτύων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

Σημαντικά έργα υπογειοποίησης δικτύων υλοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ το προηγούμενο διάστημα στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου χαμηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή της Υπαπαντής στην Καλαμάτα και αποξηλώθηκαν δεκάδες στύλοι (ξύλινοι και τσιμεντόστυλοι) με τα εναέρια καλώδια, αναβαθμίζοντας αισθητικά την ευρύτερη περιοχή. Το έργο έγινε σε συνεργασία με τον δήμο, που ανέλαβε μέρος του κόστους στο πλαίσιο της ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ για λόγους καλύτερης εκμετάλλευσης του δικτύου του επέκτεινε το έργο υπογειοποίησης γύρω από το Μητροπολιτικό Μέγαρο, στην πλατεία Φραγκόλιμνας, στο Πολεμικό Μουσείο, στη Φιλαρμονική, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και με την αποξήλωση δεκάδων στύλων έδωσε άλλη εικόνα στην περιοχή που είναι κοντά στο Ιστορικό Κέντρο και δέχεται πολλούς επισκέπτες. Επίσης, ολοκληρώθηκε και η υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης της οδού Πλαστήρα προς Κορδία, με συμμετοχή και του Δήμου Καλαμάτας. Στη φάση ολοκλήρωσης είναι και τα έργα αναβάθμισης των υπόγειων δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης και υποσταθμών στις οδούς Κανάρη και Λαμπράκη, που είναι έργο αμιγώς του ΔΕΔΔΗΕ. Τα παραπάνω έργα θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές και θα έχουν αποξηλωθεί τα εναέρια δίκτυα.

Εκτός από την πόλη της Καλαμάτας, έργα υπογειοποιήσεων ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στον Δήμο Μεσσήνης, στον Δήμο Πύλου - Νέστορος στην Κορώνη, στη Χώρα (είναι στην τελική φάση) και στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας.

Για το 2022 το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για έργα υπογειοποιήσεων για τη Μεσσηνία είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθυντή περιοχής Καλαμάτας Γιώργου Καράμπελα, προβλέπονται μεγάλα έργα εκτός από την Καλαμάτα, στη Μεσσήνη, στην Κυπαρισσία και στη Μεθώνη. Πέρα, όμως, από τις υπογειοποιήσεις υφιστάμενων εναέριων δικτύων, είναι ήδη ώριμα μελετητικά κι έχουν εκπληρωθεί οι οικονομικές προϋποθέσεις σε επεκτάσεις νέων υπόγειων δικτύων μεγάλων πελατών, όπως η ΤΕΜΕΣ και έργα ΑΠΕ.