Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 08:49

Αντίστροφη μέτρηση για τις προσφορές για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον
Αντίστροφη μέτρηση για τις προσφορές για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

 

Στις 30 Δεκεμβρίου υποβάλλονται οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και κοινοπραξίες για το μεγάλο έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη με ΣΔΙΤ, με εκτιμώμενη αξία 312,23 εκ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να έχει επιλεγεί ανάδοχος και το 2023 να ξεκινήσει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τρέξει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί με τη σύντομη διαδικασία των ολυμπιακών έργων.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με βάση την τεχνική και κυρίως την οικονομική προσφορά, το ποσό που ο ενδιαφερόμενος κατασκευαστής θα θέλει το μήνα από το ελληνικό Δημόσιο για τη συντήρηση του δρόμου και για την αποπληρωμή των δανείων του.

Οπως έγινε γνωστό, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα βάλει τελικά χρήματα για την κατασκευή του έργου -τα 50 εκ. ευρώ που είχαν καθοριστεί αρχικά- αλλά θα πληρώνει για 26 χρόνια τη συντήρηση και την αποπληρωμή των δανείων που θα συνάψει ο ανάδοχος για να κάνει το έργο.

Προσφορές στις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να υποβάλουν οι 5 ενδιαφερόμενες εταιρείες και κοινοπραξίες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΒΑΞ A.E., Ιντρακάτ, Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και η Ενωση Προσώπων “Μυτιληναίος Α.Ε. - Intertoll Europe ZRt”

Σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής στις 29 Μαρτίου 2019, η σύμβαση με τον ανάδοχο αναμένεται να έχει διάρκεια 30 χρόνια, 4 χρόνια η κατασκευή για όλο τον δρόμο μέχρι τη Μεθώνη και 26 χρόνια η συντήρηση. Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στην προθεσμία των 4 χρόνων, καθώς ο ανάδοχος θα πρέπει να το παραδώσει για να αρχίσει να πληρώνεται.

Ο δρόμος θα ξεκινάει από τον κόμβο Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα. Στο τμήμα από την ευθεία του δρόμου προς Μεσσήνη (στου “Παναγάκια”) έως τον Ριζόμυλο ο δρόμος θα είναι 4ιχνος, με παράπλευρους δρόμους όπου κριθεί αναγκαίο, με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας και νέα γέφυρα στον Πάμισο και θα συνδέεται με το υπόλοιπο τμήμα (Ριζόμυλος - Πύλος) κοντά στο Τζάνε. Προβλέπει, ακόμα, παρακάμψεις σε Σουληνάρι και Χανδρινού και από τη διασταύρωση προς Στενωσιά μέχρι την Πύλο θα εγκαταλειφθεί ο υφιστάμενος δρόμος με τις πολλές στροφές και θα γίνει νέα χάραξη με γέφυρες. Ο δρόμος θα φθάνει έως τη Μεθώνη, αλλά δεν θα περιλαμβάνει την παράκαμψη της Πύλου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER