Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 08:46

Πρώτο βήμα για Καλαμάτα - Μεθώνη. Σήμερα οι προσφορές εργολάβων

Γράφτηκε από τον
Πρώτο βήμα για Καλαμάτα - Μεθώνη. Σήμερα οι προσφορές εργολάβων

 

Υποβάλλονται σήμερα οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και κοινοπραξίες για το μεγάλο έργο του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη με ΣΔΙΤ, με εκτιμώμενη αξία 312,23 εκ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να επιλεγεί ανάδοχος και το σημαντικό για τη Μεσσηνία έργο να ξεκινήσει το 2023.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με βάση την τεχνική και κυρίως την οικονομική προσφορά, το ποσό που ο ενδιαφερόμενος κατασκευαστής θα θέλει το μήνα από το Ελληνικό Δημόσιο για τη συντήρηση του δρόμου και για την αποπληρωμή των δανείων του.

Οπως έγινε γνωστό, το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα βάλει τελικά χρήματα για την κατασκευή του έργου -τα 50 εκ. ευρώ που είχαν καθοριστεί αρχικά- αλλά θα πληρώνει για 26 χρόνια τη συντήρηση και την αποπληρωμή των δανείων που θα συνάψει ο ανάδοχος για να κάνει το έργο.

Προσφορές σήμερα αναμένεται να υποβάλουν οι 5 ενδιαφερόμενες εταιρείες και κοινοπραξίες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., AΒΑΞ A.E., Ιντρακάτ, Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και η Ενωση Προσώπων “Μυτιληναίος Α.Ε. - Intertoll Europe Zrt”.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής στις 29 Μαρτίου 2019, αναμένεται να έχει διάρκεια 30 χρόνια, 4 χρόνια η κατασκευή για όλο τον δρόμο μέχρι τη Μεθώνη και 26 χρόνια η συντήρηση. Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στην προθεσμία των 4 χρόνων, καθώς ο ανάδοχος θα πρέπει να το παραδώσει για να αρχίσει να πληρώνεται.

Ο δρόμος θα ξεκινάει από τον κόμβο Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα. Στο τμήμα από την ευθεία του δρόμου προς Μεσσήνη (στου “Παναγάκια”) έως τον Ριζόμυλο ο δρόμος θα είναι 4ιχνος, με παράπλευρους δρόμους όπου κριθεί αναγκαίο, με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας και νέα γέφυρα στον Πάμισο και θα συνδέεται με το υπόλοιπο τμήμα (Ριζόμυλος - Πύλος) κοντά στο Τζάνε. Προβλέπει, ακόμα, παρακάμψεις σε Σουληνάρι και Χανδρινού και από τη διασταύρωση προς Στενωσιά μέχρι την Πύλο θα εγκαταλειφθεί ο υφιστάμενος δρόμος με τις πολλές στροφές και θα γίνει νέα χάραξη με γέφυρες. Ο δρόμος θα φθάνει έως τη Μεθώνη, αλλά δεν θα περιλαμβάνει την παράκαμψη της Πύλου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER