Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 09:55

Στην Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας οι αποφάσεις για το Τζάνε-Καλαμάκι

Στην Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας οι αποφάσεις για το Τζάνε-Καλαμάκι

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα αποφασίσει τι θα γίνει με την τύχη του έργου στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαιώνει προσωρινά τον πρώτο μειοδότη.

Αυτό επεσήμανε στην "Ε" ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Κωστόγιαννης. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το πιο σημαντικό ζήτημα μετά τις δικαστικές διενέξεις των εργολάβων, είναι η υπόθεση των επιτάξεων και των απαλλοτριώσεων. Υπόθεση που αν δεν έχει θετική εξέλιξη, το έργο δε θα υλοποιηθεί από το ΕΣΠΑ και δε θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015.
«Βγήκε μια απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας, που ανέτρεψε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να ανακηρύξει ανάδοχο τον τρίτο μειοδότη», ενημέρωσε, αρχικά, ο κ. Κωστόγιαννης και παρατήρησε: «Η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίσει. Η απόφαση του ΣτΕ είναι για προσωρινά μέτρα. Η Επιτροπή θα  αποφασίσει μ’ αυτά ή θα περιμένει να γίνει το οριστικό δικαστήριο; Δεν μπορώ να προκαταβάλλω τι θα αποφασίσει».
Ο διευθυντής, πάντως, ανέφερε ότι η οριστική εκδίκαση στο Συμβούλιο Επικρατείας δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ παραδέχθηκε πως η κατεύθυνση - υπόδειξη των προσωρινών μέτρων είναι προς τη δικαίωση του πρώτου μειοδότη.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για την υλοποίηση του έργου, που έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ με 23,4 εκ. ευρώ. Ενημέρωσε ότι η κήρυξη απαλλοτρίωσης, που είναι πολύ σημαντική, - γιατί το έργο προβλέπει παρακάμψεις σε Πεταλίδι και Τζάνε-, έχει γίνει. Ανέφερε ότι οι απαλλοτριώσεις δεν μπορούν να προηγηθούν, αλλά ξεκινούν παράλληλα με το έργο. Είπε ότι προγραμματίζουν να ξεκινήσουν το έργο, να πάρουν τις εκτάσεις που απαιτούνται, με επιτάξεις (άμεση καταβολή αποζημίωσης) των επικειμένων, με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Αν κάποιοι ιδιοκτήτες δε δεχθούν να παραχωρήσουν τη γη τους με επιτάξεις, η διαδικασία θα προχωρήσει με τις απαλλοτριώσεις, που κατά τον κ. Κωστόγιαννη, θα διαρκέσουν από 2 μέχρι 4 χρόνια. Προοπτική που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το σημαντικό αυτό έργο στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη δεν πρόκειται να υλοποιηθεί από το ΕΣΠΑ και να τελειώσει έως το τέλος του 2015.
Γ.Σ.