Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 08:29

Εργασίες χάραξης του νέου δρόμου

Γράφτηκε από τον

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για να ωριμάσουν οι συνθήκες υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο κι έναρξης των εργασιών υλοποίησης του σημαντικού οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη των εργασιών να γίνουν μέσα στο 2022.

Αυτή την περίοδο υλοποιούνται εργασίες κτηματογράφησης στο τμήμα μετά την Ανάληψη έως και το Τζάνε. Οι εργασίες γίνονται με αποτυπώσεις από αέρος με drone κι επί εδάφους. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, το πλάτος της ζώνης απαλλοτρίωσης στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι 40 μέτρα, καθώς προβλέπεται και παράδρομος για την εξυπηρέτηση κατοίκων και αγροτών. Ο οδικός άξονας θα περνάει από το Τζάνε (θα εγκαταλείψει τη διέλευση από τον Ριζόμυλο), κοντά στο σημείο που ξεκινάει το τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, όπου θα “κουμπώνουν” το νέο τμήμα που θα έρχεται από την παράκαμψη της Βελίκας με αυτό από την Πύλο.

Ανάδοχος του έργου που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, με εκτιμώμενη αξία 312,23 εκ. ευρώ, είναι η ομάδα των εταιρειών Ακτωρ Παραχωρήσεις - ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής στις 29 Μαρτίου 2019, η σύμβαση με τον ανάδοχο αναμένεται να έχει διάρκεια 30 χρόνια, 4 χρόνια η κατασκευή για όλο τον δρόμο μέχρι τη Μεθώνη και 26 χρόνια η συντήρηση. Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στην προθεσμία των 4 χρόνων, καθώς ο ανάδοχος θα πρέπει να το παραδώσει για να αρχίσει να πληρώνεται.

Ο δρόμος θα ξεκινάει από τον κόμβο Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα. Στο τμήμα από την ευθεία του δρόμου προς Μεσσήνη (στου “Παναγάκια”) έως τον Ριζόμυλο θα είναι 4ιχνος, με παράπλευρους δρόμους όπου κριθεί αναγκαίο, με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας και νέα γέφυρα στον Πάμισο και θα συνδέεται με το υπόλοιπο τμήμα (Ριζόμυλος - Πύλος) κοντά στο Τζάνε. Προβλέπει, ακόμα, παρακάμψεις σε Σουληνάρι και Χανδρινού και από τη διασταύρωση προς Στενωσιά μέχρι την Πύλο θα εγκαταλειφθεί ο υφιστάμενος δρόμος με τις πολλές στροφές και θα γίνει νέα χάραξη με γέφυρες. Ο δρόμος θα φθάνει έως τη Μεθώνη, αλλά δεν θα περιλαμβάνει την παράκαμψη της Πύλου.

Γ.Σ.