Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 09:24

Το 2023 και... βλέπουμε το Καλαμάτα – Μεθώνη

Γράφτηκε από την

Η προοπτική έναρξης των εργασιών κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη εντός του τρέχοντος έτους απομακρύνεται καθημερινά ενώ σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ypodomes.com η σύμβαση του έργου θα υπογραφεί το επόμενο εξάμηνο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καλαμάτα τον Ιούνιο είχε εκτιμήσει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2022, αλλά η εκτίμηση δύσκολα θα επαληθευτεί καθώς δεν έχει ακόμα αποσταλεί στη Βουλή για έγκριση η σύμβαση του έργου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του δρόμου μετατίθεται για το επόμενο έτος

Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2019. Η σύμβαση με τον ανάδοχο, σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής στις 29 Μαρτίου 2019, προβλέπεται να έχει διάρκεια 30 χρόνια: 4 χρόνια η κατασκευή για όλο τον δρόμο μέχρι τη Μεθώνη και 26 χρόνια η συντήρηση. Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στην προθεσμία των 4 χρόνων, καθώς ο ανάδοχος θα πρέπει να το παραδώσει για να αρχίσει να πληρώνεται.

Προσωρινός ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί το σχήμα «Ακτωρ Παραχωρήσεις - Ιντρακάτ» ενώ το κόστος του έργου στο σύνολο της περιόδου έχει εκτιμηθεί σε 312,23 εκατ. ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χιλιομέτρων υφιστάμενων οδών,
  • Την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χιλιομέτρων,
  • Την προσαρμογή και βελτίωση 7 χιλιομέτρων  κάθετου οδικού δικτύου,
  • Την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 40 χιλιομέτρων, Την κατασκευή 12 γεφυρών
  • Πολλά συνοδευτικά τεχνικά έργα όπως ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.α.
  • Κατασκευή 15 χιλιομέτρων τοπικών οδών πρόσβασης.

Θ.Λ.