Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 21:45

Τμηματικά μέσα στο 2014 έτοιμος ο περιφερειακός (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Μέσα στο 2014 θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, διαβεβαίωσε σήμερα στο Δημαρχείο ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης. Δεν ήταν όμως σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία παράδοσης.

Επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκδίκασης των διοικητικών αποβολών ιδιοκτητών που αρνούνται να παραδώσουν την απαλλοτριωμένη γη τους, καθώς και από την απόφαση του Εφετείου για τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις (κυρίως στους κόμβους Αρτέμιδος - Αγιάννας και Λεΐκων). 

Ο κ. Καρνέσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδοθεί νωρίτερα ο περιφερειακός (άνοιξη - αρχές καλοκαιριού του 2014) έως τον κόμβο Καρέλια και τη σύνδεσή του με την οδό Αθηνών και τη Νέα Είσοδο, αν δεν καθυστερήσει η απόφαση της απαλλοτρίωσης για τα 400 μέτρα με τις 8 ιδιοκτησίες, που ενώνουν τον κόμβο Καρέλια με την Αθηνών (οι υποθέσεις εκδικάζονται στις 17 Σεπτεμβρίου).

Νωρίτερα ο διευθυντής του υπουργείου μετείχε σε σύσκεψη υπό το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, με τη συμμετοχή αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων. Οπως ενημέρωσε ο κ. Νίκας, εξετάστηκαν διάφορα πολεοδομικά και άλλα θέματα που αφορούν την κατασκευή του περιφερειακού και όχι μόνο, όπως: Η διευθέτηση του κόμβου Λεΐκων (από Λέικα να μπαίνεις στον περιφερειακό) και η σύνδεση με τον περιμετρικό της βόρειας γειτονιάς. Η διαχείριση ομβρίων. Η διάβαση στις γραμμές του τρένου σε Μικρομάνη - Θουρία. Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Θουρία - Αμφεια και προς τα συνεργεία του δήμου, προς την εντυπωσιακή γέφυρα του Νέδοντα. Ο νέος κόμβος προς το Πήδημα στην υφιστάμενη εθνική οδό (στην ευθεία της Ανθειας), για τον οποίο από τις 5/2 αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου σχετικά με τη διοικητική αποβολή ενός ιδιοκτήτη φυτωρίου. Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος, που εξήρε τη συμβολή του κ. Καρνέση στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και του περιφερειακού, είπε ότι θα επισκεφτεί το Πρωτοδικείο.

Ο κ. Καρνέσης είπε ότι ο περιφερειακός δουλεύεται με πιο έντονους ρυθμούς και ανέφερε πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα από αρνήσεις ιδιοκτητών να παραδώσουν την απαλλοτριωμένη γη τους. Εκτίμησε ωστόσο ότι αυξάνεται η κοινωνική αποδοχή του έργου και ενημέρωσε πως φαίνεται να έχουν τελειώσει με τα αρχαία στον περιφερειακό. Τέλος, ανέφερε ότι η καταγγελία στην OLAF για σκόπιμες καθυστερήσεις στο έργο, προκειμένου να πάρει αποζημιώσεις ο παραχωρησιούχος, αφορά τον αυτοκινητόδρομο Τσακώνα - Καλαμάτα.

 

Γ.Σ.