Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 09:23

Σε τροχιά υλοποίησης ο βιολογικός Πεταλιδίου (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Μια από τις βασικές υποσχέσεις της δημοτικής αρχής Αθανασόπουλου, η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού και των δικτύων ακαθάρτων του Πεταλιδίου, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του υπουργείου Εσωτερικών, με το ποσό των 14,976 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Μεσσήνης, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος.

Όπως είπε ο ίδιος, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και ακολουθεί η προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑΜ, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους -ενώ μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει και η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου την επόμενη διετία.

Αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για ένα έργο που θα προσδώσει σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στο παραλιακό μέτωπο του Πεταλιδίου και θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της ραγδαία ανερχόμενης τουριστικά περιοχής του Δήμου Μεσσήνης.

 

ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ 7.200 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Το έργο περιλαμβάνει εσωτερικά δίκτυα συλλογής ακαθάρτων, εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς στο εργοστάσιο επεξεργασίας και νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων βορειοδυτικά του οικισμού Τζάνε και πλησίον του ρέματος Τζάνε. Η συγκεκριμένη υποδομή θα καλύπτει 7.200 κατοίκους και θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονοι τρόποι λειτουργίας, που θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή. “Θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής η ένταξη και έγκριση της χρηματοδότησης αυτού του μεγάλου έργου. Με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, είχαμε την έγκριση της χρηματοδότησης προϋπολογισμού 14.976.000 ευρώ, η οποία αφορά την κατασκευή εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Κοινότητα Πεταλιδίου” ανέφερε ο δήμαρχος Μεσσήνης. Και πρόσθεσε: “Με αυτό το πολύ σπουδαίο έργο, θα πετύχουμε τη χρηστή διαχείριση των ακαθάρτων του Πεταλιδίου και της ευρύτερης περιοχής. Θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και θα δοθεί η δυνατότητα για μεγάλη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως θα επιτευχθεί η προστασία του περιβάλλοντος. Με την περάτωση του έργου, θα έχουμε μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη διαχείριση των λυμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή και στην παραλιακή ζώνη του Πεταλιδίου”.

 

“ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΑΛΙΔΙ”

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα του έργου, ο Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα γίνει η δημοπράτηση, αφού τόσο τα τεύχη όσο και τα σχέδια διακήρυξης είναι έτοιμα και απομένουν η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑΜ και η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. “Το μεγάλο έργο υποδομής θα καταστήσει το Πεταλίδι ως ανερχόμενο τουριστικό προορισμό την επόμενη δεκαετία στη Μεσσηνία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει αυτό που του αξίζει «ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος” -ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατά την επίσκεψή του στη Μεσσήνη τον περασμένο Ιούνιο εξήγγειλε το συγκεκριμένο έργο και “πολύ ταχύτατα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και οι υπηρεσίες του δήμου και της ΔΕΥΑΜ συνεργάστηκαν ώστε να πετύχουμε την ωρίμανση του φακέλου και την χρηματοδότησή του”. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος ευχαρίστησε επίσης τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, ο οποίος παρακολουθούσε την εξέλιξη της διαδικασίας, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά “για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο έργο”.

Ν.Κ.