Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 07:51

Ολυμπία Οδός και τρένο σταματούν στον Πύργο

Γράφτηκε από την

Στον Πύργο φαίνεται ότι θα σταματήσουν τόσο η Ολυμπία Οδός όσο και το ηλεκτροκίνητο τρένο που θα συνδέει την Πελοπόννησο με την Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα και την Ευρώπη. Την ώρα όμως που λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, οι Μεσσήνιοι δείχνουν να έχουν επαναπαυτεί στις... δάφνες του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, και δεν διεκδικούν δυναμικά ούτε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού ούτε την ηλεκτροκίνηση των τρένων στη γραμμή Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα. 

Προφανώς οι άρχοντες και οι διοικήσεις των οικονομικών φορέων της Μεσσηνίας δεν έχουν αντιληφθεί ότι η οδική και η σιδηροδρομική Ολυμπία Οδός μπορούν να συνεισφέρουν στη μεσσηνιακή οικονομία τα ίδια αν όχι μεγαλύτερα έσοδα, από αυτά που προσφέρει ήδη ο δρόμος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα απέχει 40 λεπτά από την Αρχαία Ολυμπία, σε περίπτωση που η οδική και η σιδηροδρομική Ολυμπία Οδός φτάσουν στη Μεσσηνία, για να γίνουν κατανοητά τα οφέλη που θα έχει η οικονομία του νομού από την ολοκλήρωσή τους. 

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο νέος αυτός αυτοκινητόδρομος και ο ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος σταματήσουν στον Πύργο, το κέντρο βάρους της οικονομίας θα μετακινηθεί στον βόρειο άξονα της Πελοποννήσου - και ο νότος για μια ακόμα φορά θα ψάχνει τα... λόμπι που εμποδίζουν την ανάπτυξή του.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

Χθες στην ηλεκτρονική σελίδα του "Βήματος" δημοσιεύτηκε η παρακάτω είδηση: 

"Στην Ολυμπία Οδό η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών είναι στο 80% στο τμήμα Ελευσίνα - Κόρινθος, 35% στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα και 20% στο τμήμα Πάτρα - Πύργος, ενώ εξετάζεται το έργο να τελειώνει είτε στην Πάτρα είτε στον Πύργο και διερευνώνται εναλλακτικές λύσεις για τον Καϊάφα, "συμπεριλαμβανομένης και της μηδενικής", όπως αναφέρει η Επιτροπή".

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ ΤΡΕΝΟ

Επίσης, όσον αφορά το ηλεκτροκίνητο τρένο -και όχι μόνο- στο πόρταλ ypodeomes.com δημοσιεύτηκε η εξής είδηση: 

"Τέσσερα έργα θα φέρουν τον σύγχρονο ηλεκτροκινούμενο τρένο όχι μόνο μέχρι την Πάτρα, αλλά μέχρι τον Πύργο!

Το πρώτο έργο που θα δούμε να εκτελείται από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020  είναι η ηλεκτροκίνηση από το Κιάτο μέχρι το Ρίο (ίσως και μέχρι την Πάτρα). Το έργο είναι απαραίτητο για να μπορούν τα ηλεκτροκινούμενα τρένα να κινηθούν στον σιδηροδρομικό άξονα της Βόρειας Πελοποννήσου. Το έργο θα το δούμε να δημοπρατείται ίσως και μέσα στο 2014 αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το επόμενο έργο είναι η αναβάθμιση του τμήματος Ψαθόπυργος - Ρίο. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, το έργο είναι ώριμο και σύντομα θα το δούμε να δημοπρατείται.

Το τρίτο έργο αφορά το "δύσκολο" τμήμα Ρίο - Πάτρα. Εδώ τα πράγματα είναι περίπλοκα γιατί υπάρχει η απόφαση υπογειοποίησης τμήματος 5 χλμ. μέσα στην πόλη και στην παρούσα περίοδο τα κονδύλια που υπολογίζονται σε περίπου 500 εκ. ευρώ δεν υπάρχουν.

Ανάλογα με τις αποφάσεις θα δούμε και το έργο να εκτελείται. Οι φορείς της Πάτρας είναι αντίθετοι σε αναίρεση της υπογειοποίησης καθώς υποστηρίζουν ότι η πόλη θα παραμείνει κομμένη στα δύο.

Τέλος, ένα νέο έργο (ίσως να εκτελεστεί σε δύο χωριστές εργολαβίες) αφορά την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τμήματος από την Πάτρα μέχρι τα Καβάσιλα και με τερματισμό την πόλη του Πύργου. Περιλαμβάνει και την Ολυμπία, που είναι ο τόπος με το μεγαλύτερο τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον σε όλη την Πελοπόννησο.

 

Οι μελέτες είναι σε δημοπράτηση αυτή την εποχή και λογικά θα το δούμε να δημοπρατείται μετά το 2017. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει όλη την Βορειοδυτική Πελοπόννησο που σήμερα είναι αποκλεισμένη και οδικά (καθώς κουρεύτηκε το τμήμα Πάτρα - Πύργος της Ολυμπίας Οδού) όσο και σιδηροδρομικά".