Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024 08:29

Τροποποίηση μελέτης για Ανοιχτό Θέατρο

Τροποποίηση μελέτης για Ανοιχτό Θέατρο

 

Τον 1ο ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών και την τροποποίηση - επικαιροποίηση της συμβατικής στατικής μελέτης της κερκίδας θεατών του έργου ολοκλήρωσης της κατασκευής Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, πρόκειται να εγκρίνει η Δημοτική Επιτροπή μεθαύριο Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι “λόγω της αναγκαιότητας άμεσης απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την πιστοποίηση - εξόφληση υπερσυμβατικών εκτελεσμένων εργασιών, τίθεται προς έγκριση ο παρών 1ος ΑΠΕ που αφορά την κύρια σύμβαση, ισόποσου με τη σύμβαση (ποσού 1.194.274,08 ευρώ με ΦΠΑ), ενώ για την κερκίδα των θεατών επισημαίνεται: “Η αναγκαιότητα της τροποποίησης - επικαιροποίησης της συμβατικής στατικής μελέτης της μεταλλικής κερκίδας θεατών προέκυψε έπειτα από κατάθεση τεύχους στατικής έκθεσης και μερικής επίλυσης του μεταλλικού φορέα από τον ανάδοχο. Στο τεύχος προσδιορίζονταν προβλήματα και αστοχίες σε συγκεκριμένα στοιχεία του φέροντος οργανισμού, που οφείλονταν κυρίως στις παραδοχές που ελήφθησαν υπόψη στη αρχική - συμβατική μελέτη σχετικά με τις θερμοκρασιακές μεταβολές που υφίσταται ο μεταλλικός φορέας λόγω καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, στην αρχική - συμβατική στατική μελέτη είχαν ληφθεί ως θερμοκρασιακές μεταβολές σχεδιασμού +20 βαθμοί και -20 βαθμοί. Είχε ληφθεί ως παραδοχή ότι η μεταλλική κατασκευή βρίσκεται σε σκιαζόμενο χώρο πράγμα το οποίο όμως δεν ισχύει. Η διερεύνηση του θέματος έγινε με τη συμμετοχή του στατικού του αρχικού μελετητή και προέκυψε η σύμφωνη γνώμη του ως προς το εύλογο της τροποποίησης της συμβατικής στατικής μελέτης με τις δυσμενέστερες παραδοχές θερμοκρασιακών μεταβολών που προβλέπονται για μη σκιαζόμενους χώρους”.

Η εργολαβία της ολοκλήρωσης του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας» περιλαμβάνει την κατασκευή μεταλλικής κερκίδας χωρητικότητας 2.000 ατόμων περίπου, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου συμπεριλαμβανομένων των εργασιών διαμόρφωσης πρασίνου και αποχέτευσης ομβρίων, συμπληρωματικές εργασίες εντός των ήδη κατασκευασμένων κτηριακών εγκαταστάσεων και βοηθητικών χώρων καθώς και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί χωματουργικές εργασίες θεμελίωσης της μεταλλικής κερκίδας θεατών, η κατασκευή στρώσεων εξυγίανσης εδάφους θεμελίωσης και θεμελίωσης από οπλισμένο σκυρόδεμα της μεταλλικής κερκίδας θεατών, καθώς κι εργασίες μόνωσης οροφής κτιρίου βοηθητικών χώρων (καμαρίνια, κυλικείο, wc κλπ.)

* Να υπενθυμίσουμε ότι στις 30 Οκτωβρίου 2023 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε κατά πλειοψηφία παράταση 7 μηνών, μέχρι τις 10 Μαΐου του 2024 για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου.

Το έργο που κατασκευάζεται δίπλα στο Νέδοντα, βόρεια της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, προϋπολογισμού 1.270.000 ευρώ, υλοποιείται με έκπτωση 6,01%, με ανάδοχο την Alphadelta Constructions Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία και χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και δημοτικούς πόρους.

Η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του ήταν 300 ημέρες, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2023.

Γ.Σ.