Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2013 07:47

Εργασίες για αναβάθμιση του βιολογικού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες για την αναβάθμιση και επέκταση στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, ο οποίος πλησιάζει να συμπληρώσει περίπου μια 30ετία από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά.

“Το έργο είναι απολύτως απαραίτητο” δηλώνει στην “Ε” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Ανδρέας Καραγιάννης, εξηγώντας ότι η μονάδα -δεδομένου της αύξησης του οικιστικού ιστού- βρίσκεται πλέον στο όριο των δυνατοτήτων της.

Στην ουσία, όπως σημειώνει, πρόκειται για μία εκ βάθρων ενίσχυση της μονάδας, με έργα -τόσο στον τομέα της επεξεργασίας λυμάτων, όσο και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό- που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία της, δίνοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον.

Το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε φέτος τον Ιούλιο, θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο και η δαπάνη του ανέρχεται σε 4.265.00 ευρώ, πίστωση που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ.

ΝΕΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η σχετική μελέτη προβλέπει ότι σημαντικό μέρος του εγκατεστημένου εξοπλισμού επεξεργασίας των λυμάτων και της παραγόμενης, στη συνέχεια, λάσπης θα αντικατασταθεί με νέο. Προβλέπει επίσης πλήρης ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό των 5 δεξαμενών τελικής καθίζησης, από τις οποίες τα επεξεργασμένα λύματα θα οδηγούνται στην μονάδα απολύμανσης που επίσης θα ανασκευαστεί και θα εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός.

Επίσης θα κατασκευασθεί νέα μονάδα υποδοχής και προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων για την εξυπηρέτηση των γύρω περιοχών, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετήσει την εκκένωση δύο βυτιοφόρων ταυτόχρονα.

“Γενικά γίνεται επέκταση στις μονάδες οι οποίες είναι ανεπαρκείς και αντικατάσταση του εξοπλισμού ο οποίος έχει ξεπεράσει το όριο ζωής του. Επιπρόσθετα, αναβαθμίζεται η μονάδα αερόβιας χώνευσης (δεξαμενή αερισμού της εργολαβίας του 1984) και οι δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης” σημειώνει ο Ανδρ. Καραγιάννης.

Οι εργασίες, προσθέτει, γίνονται με εντατικούς ρυθμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν περαιτέρω τη τελευταία εβδομάδα, καθώς η πρόσφατη κακοκαιρία στην περιοχή μας λειτούργησε ανασταλτικά στην πρόοδο του έργου.

ΕΠΕΚΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η δυναμικότητα της μονάδας θα ανέλθει σε 120.000 κατοίκους, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑκ.

Οπως εξηγεί, το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων επεκτείνεται, το επόμενο χρονικό διάστημα, στο Ξηροκάμπι των Λεΐκων, αλλά και τη Θουρία, ενώ ο Βιολογικός Καθαρισμός καλείται στο άμεσο μέλλον να υποδεχθεί προς επεξεργασία και τα λύματα από το αυτόνομο δίκτυο αποχέτευσης στον Αγιο Φλώρο.

Τα συγκεκριμένα έργα επέκτασης -σε Λέικα και Θουρία- έχουν ήδη έτοιμες μελέτες, οι οποίες έχουν προωθηθεί, την περασμένη εβδομάδα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με αίτημα να τύχουν χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”).