Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 09:21

Προβληματικοί ρυθμοί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” - Η χρηματοδότηση φρενάρει έργα του δήμου Καλαμάτας

Προβληματικοί ρυθμοί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” - Η χρηματοδότηση φρενάρει έργα του δήμου Καλαμάτας

 

Δεν είναι οι βροχοπτώσεις του χειμώνα που έχουν καθυστερήσει το έργο βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας στη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας, προϋπολογισμού 1.087.000 ευρώ, αλλά οι αργοί ρυθμοί και τα προβλήματα στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Αυτό επισημάνθηκε χθες στη Δημοτική Επιτροπή, όπου εγκρίθηκε παράταση 3 μηνών, έως τις 8 Ιουνίου, η 2η μέχρι τώρα, για την ολοκλήρωση του έργου. Χρονικό διάστημα που δεν είναι σίγουρο πως θα ολοκληρωθεί το έργο, καθώς απομένει το 50%, ενώ το πρώτο 50% τελείωσε σε πενταπλάσιο χρόνο, 15 μήνες! Το έργο είχε συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης 9 μήνες, έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2023 και η πρώτη παράταση 6 μηνών, ήταν μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Στην εισήγησή του για άλλους 3 μήνες παράταση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ενημέρωσε ότι έχει γίνει το 50% του έργου και έχει πληρωθεί το 30%.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης αναρωτήθηκε πως το άλλο 50% θα τελειώσει σε 3 μήνες, όταν για το αρχικό 50% χρειάστηκαν 15 μήνες!

Ο επιβλέπων μηχανικός Βασίλης Χρονόπουλος παρατήρησε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, γι’ αυτό καθυστερεί και το έργο. Ωστόσο, μίλησε για βροχές, αλλά και για υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες στις κοινότητες του Ταϋγέτου, όπου δεν μπορούν να γίνουν τσιμεντοστρώσεις. Απαντώντας στον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Σπύρο Χανδρινό, είπε ότι σίγουρα υπάρχουν αναθεωρήσεις (θα είναι το 10% με 15% της σύμβασης), καθώς είναι μεγάλο το έργο, ενώ ανέφερε πως απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για επιπλέον χρηματοδοτήσεις.

Αντιδρώντας στην γραπτή εισήγηση, ο Β. Τζαμουράνης επεσήμανε ότι “αν είχαμε ζήτημα χρηματοδοτήσεων, θα έπρεπε να είναι πρώτος λόγος. Ομως, δεν γίνεται ούτε νύξη για το πρόγραμμα ‘Τρίτσης’ ότι δεν έχει λεφτά. Ολα τα έργα του ‘Τρίτση’ κωλυσιεργούν, δεν έχει επαρκή χρηματοδότηση”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αφού συμφώνησε ότι “η εξέλιξη των έργων σχετίζεται με τη χρηματοδότηση”, έσπευσε να διευκρινίσει πως “στο τέλος του χρόνου δεν υπάρχει χρηματοδότηση και φέτος ήταν χειρότερα”, αλλά αμφισβήτησε το έλλειμμά της γι’ αυτή την περίοδο και είπε ότι τώρα δεν ξέρει να υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

“Υπάρχει χρηματοδοτική ροή”, υποστήριξε ο Ανδρ. Καραγιάννης και ο δήμαρχος ενημέρωσε πως από την πληροφόρηση που έχει “δεν θα τρέξει το ‘Τρίτσης 2’ για να ολοκληρωθούν τα έργα του ‘Τρίτσης 1’.

Ο Β. Τζαμουράνης ζήτησε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα έργα του “Τρίτσης”, δηλαδή, “ο τάδε λογαριασμός υποβλήθηκε τότε και πληρώθηκε μετά από τόσο διάστημα”.

Φανερά ενοχλημένος ο δήμαρχος, δήλωσε ότι θα κάνει αυτός την αναλυτική ενημέρωση για τα έργα του “Τρίτσης”, “ενώ έπρεπε να την κάνουν οι αντιδήμαρχοι.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η εργολαβία περιλαμβάνει τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις υφιστάμενων δρόμων της Δ.Ε. Καλαμάτας σε συνολικά 14 κοινότητες με τους οικισμούς τους. Έως σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες τσιμεντοστρώσεων στις Τ.Κ. Βέργας, Λεΐκων και  Μικρής Μαντίνειας και εργασίες ασφαλτοστρώσεων στην Δ.Κ. Καλαμάτας και στις Τ.Κ. Μικρής Μαντίνειας και Βέργας. Απομένουν προς υλοποίηση εργασίες σκυροδετήσουν στις Τ.Κ Σπερχογείας, Πηγών, Νέδουσας, Αρτεμισίας και Ελαιοχωρίου, καθώς και ασφαλτοστρώσεις στις Τ.Κ. Ασπροχώματος, Αντικάλαμου, Καλαμάτας, Αλαγονίας, Καρβελίου και Λαδά.

Γ.Σ.