Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 08:47

Παραλίες: Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες - Τι ισχύει με το γκρέμισμα των αυθαίρετων κατασκευών

Παραλίες: Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες - Τι ισχύει με το γκρέμισμα των αυθαίρετων κατασκευών

Ισχυρό ενδιαφέρον που ξεπερνάει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται από τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στη νέα διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά, ήδη έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και προκειμένου να ολοκληρωθεί το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες. 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας σημείωσε μέσω της “Ε” πως κατόπιν επικοινωνίας που είχε με την Κτηματική Υπηρεσία η παράταση αφορά και το γκρέμισμα των αυθαίρετων κατασκευών, όπως ορίζεται από το νέο νόμο για τον αιγιαλό, καθώς αυτή αρχικά είχε καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 31 Μαΐου.

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση τονίζει την απομάκρυνση των συγκεκριμένων κατασκευών ώστε οι επιχειρηματίες να πάρουν άδεια χρήσης του αιγιαλού, οδηγία που δόθηκε επίσημα λίγες μέρες πριν το Πάσχα, στο ξεκίνημα δηλαδή της τουριστικής σεζόν. Πλέον, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης στις παραλίες της Μικρής Μαντίνειας και των Κιτριών, όπως και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας, καθώς όπως ήταν εύλογο οι περισσότερες δεν μπόρεσαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να τροποποιήσουν τις κατασκευές τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν εργασίες της τελευταίας στιγμής. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνάντηση επαγγελματιών της περιοχής, είχε εκφραστεί η επιθυμία να πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί, να πάρουν την άδεια και να τους δοθεί η δυνατότητα για τη φετινή και μόνο σεζόν να τακτοποιήσουν τις όποιες αυθαίρετες κατασκευές έχουν, μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Με τα νέα δεδομένα ωστόσο, οι όποιες εργασίες πρέπει να γίνουν εντός Ιουνίου, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμότητες να λάβουν την άδεια τους. 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ

Μιλώντας για το θέμα στην “Ε” o ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος, σημείωσε πως όποιος δεν προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες θα προκύπτει θέμα επιβολής εξοντωτικών προστίμων αλλά και νομιμότητας, εφόσον δεν θα έχει εκδοθεί η νέα άδεια. «Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε κινητικότητα την περασμένη εβδομάδα τόσο στη Ναυαρίνου όσο και προς την Μικρά Μαντίνεια από συναδέλφους, προχωρώντας σε εργασίες, μη ρισκάροντας, εφόσον μέχρι τότε γνώριζαν πως έχουν το δικαίωμα αυτό μέχρι τέλος Μαΐου» ενημέρωσε, τονίζοντας πως όποιος έχει υπέργεια κατασκευή, μορφής πέργκολας, με τέντα και τα συναφή πλην τετράγωνων ομπρελών, κρίνεται παράνομη βάση νόμου. «Ουσιαστικά ο νέος νόμος όπως έχει “βαφτιστεί”, είναι ο παλιός νόμος με 2-3 αλλαγές, ωστόσο τώρα εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι όποιες ατασθαλίες λύνονταν σε κάποιες περιπτώσεις με ένα  συνολικό πρόστιμο στο τέλος της σεζόν, το οποίο ήταν περίπου ίσο με ένα 20% προσαύξηση του ενοικίου» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως χρόνια τώρα υπήρχαν πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία δεν υλοποιούσε η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σχετικά με τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε εργασίες στο παραπέντε, ο κ. Ζαγάκος εκτίμησε πως θα υπάρξει μια ανοχή από τις ελεγκτικές υπηρεσίες μέχρι να ολοκληρωθούν, εφόσον τρέχουν τις διαδικασίες για να βρεθούν εντός νομοθετικού πλαισίου. «Επειδή υπάρχει η τάση να βγαίνουν οι συνάδελφοι στα “μανταλάκια”, μέχρι το 2017, οι επιχειρήσεις που τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τότε έπαιρναν κανονικά και νόμιμα άδεια» συμπλήρωσε, λέγοντας πως η διαφωνία της Εστίασης δεν τείνει στην εφαρμογή του νόμου, μιας και αυτή εξασφαλίζει μια ισονομία, αλλά στη χρονική περίοδο που αποφασίστηκε να ισχύσει, αναγκάζοντας τελευταία στιγμή τον εκάστοτε επιχειρηματία να κάνει μια επένδυση της τάξεως των 10-15.000 ευρώ. Σε ερώτηση της “Ε” για το ποιοι άλλοι αστερίσκοι της νέας ΚΥΑ έβαλαν εμπόδια στην έκδοση αδειών, ο Ανδρέας Ζαγάκος στάθηκε στην οροφή των καταστημάτων, η οποία πρέπει να έχει πανί και όχι δίχτυ, όπως διέθεταν μέχρι πρότινος κάποια καταστήματα της περιοχής. 

ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα και υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΚΕΑΚ, πρόκειται για εξελίξεις που προκύπτουν μέσα από επιτροπές υπουργείων, μη δίνοντας βάση στις προτάσεις της Εστίασης για μέτρα κατά προσέγγιση ανάλογα με την περιοχή, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους. «Άλλο είναι το ανάγλυφο του Μεσσηνιακού κόλπου, άλλο του Κυπαρισσιακού, της Μάνης, των νησιών κ.τ.λ. Εστω έτσι ανά Περιφέρεια, θα έπρεπε να υπάρχει μια επιτροπή για τη χρήση των αιγιαλών που να απαρτίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δίχως μια οδηγία να αφορά όλη τη χώρα αλλά να εφαρμόζεται όπου και εφόσον υπάρχει ανάγκη» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για εξέλιξη που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάργηση επιχειρήσεων αν δεν αλλάξει κάτι. 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Εν μέσω του κλίματος αυτού, η Ναυαρίνου επηρεάστηκε ελάχιστα από τα νέα μέτρα σε σχέση με άλλες περιοχές που διαθέτουν μικρές ακτές, με το επιχειρείν τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται συνεχώς. Είναι ενδεικτικό πως τα μέχρι πρότινος κλειστά καταστήματα έχουν νοικιαστεί σχεδόν όλα, αλλάζοντας και τον χάρτη των τραπεζοκαθισμάτων, ενώ όπως φαίνεται θα αξιοποιηθεί και ο χώρος που στεγαζόταν παλιά η Εθνική Τράπεζα. «Πλέον έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα στην Παραλία με την άφιξη νέων επιχειρήσεων, ενώ οι παλιά υφιστάμενες λειτουργούν όλες, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο λουκέτο. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει τη σχετική δυναμική που έχει η Ναυαρίνου και κατ’ επέκταση η πόλη» παρατήρησε ο κ. Ζαγάκος. Τέλος, για το αν η αύξηση ενδιαφέροντος για την παραλιακή συνεπάγεται με το χρονικό άνοιγμα της σεζόν, ο ίδιος πρόσθεσε πως αργά αλλά σταδιακά η Καλαμάτα κερδίζει μέρες τη θερινή σεζόν, ιδίως από το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, εν αντιθέσει με το αντίστοιχο Απριλίου- Μαΐου. «Τον Μάιο και τον Οκτώβριο είναι εμφανής η προσέλευση ξένων επισκεπτών, με την κίνηση του αεροδρομίου να βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή» κατέληξε.


ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Σε διάψευση της αναφοράς της “Ε” και της τοποθέτησης του προέδρου του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας σχετικά με το γκρέμισμα των αυθαίρετων κατασκευών όπως ορίζεται από το νέο νόμο για τον αιγιαλό προχώρησε η κα Καλλιόπη Τζώρτζη, εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας. Η ίδια σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα συγκεκριμένης παράτασης ώστε να χαλαστούν οι αυθαίρετες κατασκευές, τονίζοντας πως πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα και οι εμπλεκόμενοι τους, να συνάψουν μισθωτήρια. «Από τη στιγμή που κάποιος επιχειρηματίας δεν διαθέτει μισθωτήριο, το όποιο στήσιμο στον αιγιαλό κρίνεται παράνομο» σημείωσε, λέγοντας πως το συμφέρον των επιχειρηματιών είναι να χαλάσουν τις παράνομες κατασκευές εφόσον έχουν στην κατοχή τους τέτοιες, διότι απειλούνται τα μαγαζιά τους με σφράγισμα ανά πάσα στιγμή. Η ίδια, υπενθύμισε πως μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «MyCoast» φαίνονται σε κάθε περίπτωση οι αυθαίρετοι χρήστες, υπογραμμίζοντας πως οι όποιες αυθαίρετες κατασκευές έπρεπε ήδη να έχουν χαλαστεί. Από την πλευρά του, ο κ. Μαλαπέτσας σε επανατοποθέτηση του, υπογράμμισε πως οι όποιες εργασίες πρέπει να γίνουν άμεσα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμότητες να λάβουν την άδεια τους. «Σε περίπτωση καταγγελίας για παράνομη κατασκευή, η Κτηματική βάση νόμου οφείλει να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση και μετά να επιβάλει πρόστιμο, δίνοντας ενδεχομένως λίγες μέρες περιθώριο για να την γκρεμίσει ο επιχειρηματίας» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως είναι διαφορετικό πράγμα η δημοπρασία η οποία συνδέεται με την αίτηση παραπάνω χώρου από τον υπάρχοντα και διαφορετικό η άδεια, για την οποία μπορεί να κάνει κανείς αίτηση, εφόσον δεν υπάρχει παράνομη κατασκευή.