Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 09:05

Καθυστερεί η λύση για τη Μαραθόλακκα - Καμία πρόοδος για τη μελέτη αποκατάστασης

Καθυστερεί η λύση για τη Μαραθόλακκα - Καμία πρόοδος για τη μελέτη αποκατάστασης

 

Σε εκκρεμότητα παραμένει το σοβαρό ζήτημα της αποκατάστασης του πρώην χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, με τα χιλιάδες δέματα σκουπιδιών και υπολείμματος να καταστρέφονται και η κατάσταση να επιδεινώνεται όσο περνάει ο καιρός.

Ο δήμος περιμένει την εκπόνηση οριστικής μελέτης για την αποκατάσταση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την οποία δεν υπάρχει πρόοδος.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μας υπενθύμισε ότι εδώ και 1,5 χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, με τη γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, συνέταξε κι έστειλε προμελέτη αποκατάστασης του χώρου.

Μας ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια με περιφερειάρχη τον Παναγιώτη Νίκα είχε ζητήσει από το υπουργείο να αναλάβει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και την χρηματοδότης της αποκατάστασης. Και αυτή η μελέτη παραμένει σε εκκρεμότητα.

“Είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει με τη νέα περιφερειακή αρχή”, παρατήρησε ο δήμαρχος, αλλά εξέλιξη δεν υπάρχει.

Ο κ. Βασιλόπουλος μας διευκρίνισε ότι “η μελέτη θα δείξει, θα μας πει πόσα δέματα μπορούμε να απορροφήσουμε, να αποκατασταθούν και πόσα μπορούν να μεταφερθούν σε νόμιμο χώρο, που τώρα υπάρχει στην Καλλιρρόη”.

Με την ευκαιρία, παραδέχθηκε ότι η προηγούμενη αποκατάσταση στη Μαραθόλακκα με το βουνό που έγινε, απέτυχε, γιατί περιέλαβε όλες τις ποσότητες που υπήρχαν στον χώρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο δήμαρχος είπε ότι τα χιλιάδες δέματα καταστρέφονται και από τα αγριογούρουνα που ψάχνουν για φαγητό, ενώ μας ενημέρωσε πως στον χώρο της Μαραθόλακκας υπάρχει φύλακας που το καλοκαίρι θα είναι για όλο το 24ωρο, νερό και ρεύμα και τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα ανεβαίνει και βυτιοφόρο του δήμου.

* Να υπενθυμίσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις 19 Δεκεμβρίου 2022, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βασιλόπουλος είχε σημειώσει ότι “η αποκατάσταση στη Μαραθόλακκα είναι μια μεγάλη διαδικασία και θα γίνει ολοκληρωμένη μελέτη” και για την απομάκρυνση των χιλιάδων δεμάτων σκουπιδιών (υπολείμματος) πως θα πάνε στην Καλλιρρόη και θα πληρωθεί η επεξεργασία τους, αρχικά, ότι δεν γίνεται να φύγουν όλα, αλλά λίγο αργότερα είχε αφήσει ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο.

Γ.Σ.