Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2014 08:00

Παραλλαγή παλαιότερης πρότασης της "Ε": 3 αυτοκινητόδρομοι στο ίδιο "πακέτο"

Γράφτηκε από τον

Μια παραλλαγή της πρότασης της “Ε” για κατασκευή του δρόμου  Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη με επέκταση σύμβασης παραχώρησης εξετάζει το υπουργείο Υποδομών τόσο για αυτό τον αυτοκινητόδρομο όσο και για τα τμήματα  Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Σύμφωνα με τη λύση - πακέτο που εξετάζεται, η λειτουργία και η συντήρηση των δρόμων θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη, ενώ δεν αποκλείεται αν βρεθεί νομική φόρμουλα ακόμα και η κατασκευή του Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη να γίνει με σύμβαση παραχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση ο παραχωρησιούχος που θα αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης τη λειτουργία και την είσπραξη διοδίων στο Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα θα αναλάβει να κατασκευάσει το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη χωρίς να εισπράττει διόδια από αυτό το δρόμο. Η λύση αυτή θα εξεταστεί μαζί με άλλες προτάσεις στη συνάντηση που θα έχουν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Το παραπάνω σχέδιο σύμφωνα με αθηναϊκά ΜΜΕ εξετάζεται σοβαρά γιατί το υπουργείο διαπιστώνει ότι το κόστος κατασκευής των έργων με διαγωνισμό θα κοστίσει ακριβότερα από όσο θα κόστιζε η κατασκευή με σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το Πάτρα - Πύργος θα κοστίσει περίπου 430 εκ. ευρώ, το Καλό Νερό - Τσακώνα 100 εκατομμύρια ευρώ και το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη λειτουργία τους, για τη διαχείριση και τη συντήρησή τους τα δύο τμήματα αναμένεται να παραχωρηθούν στους ιδιώτες, μέσω διαγωνισμού. Ο μειοδότης θα αναλάβει να εισπράττει διόδια από τα τμήματα αυτά και για αντάλλαγμα μπορεί να κατασκευάσει το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και έτσι το Δημόσιο θα γλιτώσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ που θα πλήρωνε αν ο δρόμος γινόταν ως δημόσιο έργο. 

Ενα άλλο σενάριο που ακούγεται, αλλά για την ώρα δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς πρόκειται για ανατροπή των παραπάνω δεδομένων, είναι η κατασκευή των δύο οδικών τμημάτων της Ολυμπίας και του δρόμου της Μεσσηνίας να γίνει με σύμβαση παραχώρησης, μετά από νέο διαγωνισμό που θα αναδείξει καινούργιο παραχωρησιούχο, ο οποίος θα κατασκευάσει και τα τρία έργα. Για τα δύο τμήματα της Ολυμπίας εκτιμάται ότι θα είναι βιώσιμα με τα διόδια που θα έχουν, ενώ για το δρόμο της Μεσσηνίας θα υπάρχει συνδρομή του ελληνικού κράτους στη συντήρησή του.

Θ.Λ.