Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 09:30

Με αργούς ρυθμούς το Τζάνε-Καλαμάκι (φωτογραφίες)

Με πολύ αργούς ρυθμούς υλοποιείται το έργο βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αιτία είναι οι επιτάξεις και οι απαλλοτριώσεις που έχουν καθυστερήσει και οι ενστάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το ενδεχόμενο διέλευσης του δρόμου, της παράκαμψης Πεταλιδίου, από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Πεταλιδίου.

Ολο το καλοκαίρι έγιναν μόνο εργασίες διαπλάτυνσης των γεφυριών πριν και μετά το Καλαμάκι, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Διάνοιξη δρόμου στις παρακάμψεις που προβλέπονται ή διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου δεν έχει γίνει πουθενά, παρότι το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Οπως ενημερωθήκαμε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν δοκιμαστικές τομές κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, στα σημεία που πρόκειται να περάσει η παράκαμψη του Πεταλιδίου, αλλά δεν βρέθηκαν αρχαία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχει την ευθύνη επίβλεψης του έργου, παρά την αρχική γνωμοδότηση - έγκριση των αρχαιολογικών υπηρεσιών, ο αρχαιολογικός χώρος επεκτάθηκε και υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να γίνουν δοκιμαστικές τομές.

Οι επιτάξεις και οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν προχωρήσει. Με βάση την ενημέρωσή μας, μέσα στο Σεπτέμβριο με αρχές Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα δοθούν χρήματα σε ιδιοκτήτες για τις επιτάξεις. Επίσης, μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να ζητηθεί από το δικαστήριο ο προσδιορισμός προσωρινής τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις. Κι εκτιμάται ότι η τιμή μπορεί να προσδιοριστεί από το δικαστήριο μέσα στο 2014. Επιτάξεις και απαλλοτριώσεις πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, από υποέργο και το στοιχείο αυτό δίνει την ελπίδα ότι αρχές του 2015 το έργο μπορεί, επιτέλους, να δουλεύεται κανονικά. Αν φυσικά επιτάξεις και απαλλοτριώσεις προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση και αντιδράσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος το Τζάνε - Καλαμάκι να μεταβληθεί σε νέο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι.

«Στόχος είναι να τελειώσει το έργο το 2015 και υπάρχει η εκτίμηση πως είναι εφικτός», υποστήριξε με αισιοδοξία στέλεχος της Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Προβλέπει την παράκαμψη Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 και η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013!! Η προθεσμία ολοκλήρωσής του είναι μέχρι το Μάιο του 2015, πράγμα όμως ακατόρθωτο.