Κυριακή, 05 Απριλίου 2015 08:00

Στον αέρα ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων

Γράφτηκε από τον

Στον αέρα βρίσκεται η υλοποίηση του έργου βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων σε σημείο της παράκαμψης Πεταλιδίου, όπου βρίσκεται η Ακρόπολη Πεταλιδίου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας τονίζει ότι ο δρόμος δεν μπορεί να περάσει από το λόφο του Πεταλιδίου, καθώς εκτιμά πως εκεί βρίσκεται η Αρχαία Κορώνη και ζητεί την αλλαγή της χάραξης.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Ευαγγελία Μηλίτση επεσήμανε στην "Ε" ότι «η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε πάντα αρνητική άποψη. Είχαμε πει να μην περάσει από κει ο δρόμος. Βγήκε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων χωρίς να υπάρχει η έγκριση της Αρχαιολογίας».

Παρατήρησε πως «μέχρι τώρα έχουν βρεθεί κομμάτια τείχους και κτηρίων. Υπάρχουν τεράστια ελληνιστικά κτήρια» και σημείωσε: «Είναι σίγουρο ότι εκεί βρίσκεται η Αρχαία Κορώνη. Ο δρόμος θα κόψει στη μέση μια αρχαία πόλη».

Η κ. Μηλίτση μας ενημέρωσε ότι «ετοιμάζεται σχετική εισήγηση για το ΚΑΣ. Η αρχαιολογική - ανασκαφική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί« και παρατήρησε: «Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν μπορεί να περάσει ένας τέτοιος δρόμος από κει. Είναι αναγκαίο το έργο, το καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορεί να περάσει. Πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, υπόγεια σήραγγα ή να περάσει δυτικά από το λόφο».

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Προβλέπει την παράκαμψη Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου και τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου στο υπόλοιπο κομμάτι. Το σημαντικό έργο στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι υλοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς πέρα από τα αρχαία, καθυστερούν οι επιτάξεις και οι απαλλοτριώσεις.

Γ.Σ.