Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 07:49

Ανανεώσιμη ενέργεια και μουσείο στου Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια

Γράφτηκε από την
Ανανεώσιμη ενέργεια και μουσείο στου Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με παράλληλη δημιουργία μουσειακού-εκθεσιακού χώρου για σχετικές παρουσιάσεις, στο κτήριο του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια.

Την πρόταση αυτή έχουν στείλει στο Δήμο Καλαμάτας δύο μηχανικοί της πόλης δίνοντας τροφή για συζήτηση και προβληματισμό για το μέλλον του κληροδοτήματος.

Από τον δήμαρχο Παν. Νίκα είχε προ καιρού εκφραστεί η σκέψη για ξενοδοχειακή αξιοποίηση του κτηρίου. Με τη νέα αυτή πρόταση των  Ιωάννη Κουμούτσου και Κωνσταντίνας Δημοπούλου ίσως μπορεί να γίνει συνδυασμός για δημιουργία θεματικής τουριστικής μονάδας ως ενεργειακού ξενοδοχείου. Οποια και αν είναι η κατάληξη των σκέψεων, η αξιοποίηση πρέπει να επιταχυνθεί.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με την παρούσα προτείνεται και σκιαγραφείται η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου σε συνδυασμό με μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο κληροδότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια Μεσσηνίας. Το έργο χωροθετείται στο οίκημα που στεγάζει τον παραδοσιακό υδρόμυλο, ο  οποίος είναι μη λειτουργικός λόγω πεπαλαιωμένου και αποσυνδεδεμένου εξοπλισμού. Αναλυτικά προτείνεται:

• Η επισκευή του κτηρίου και του υπάρχοντος εξοπλισμού του παραδοσιακού νερόμυλου.

• Η προσθήκη μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα

εκμεταλλεύεται την υπάρχουσα ροή νερού μέσα στο κτήριο.

• Η προσθήκη ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

• Η προσθήκη ενός μοντέλου ανεμογεννήτριας μικρής κλίμακας για

εκθεσιακούς λόγους.

• Η δημιουργία χώρου προβολής-παρουσιάσεων.

• Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η λειτουργία χώρου με πειραματικές διατάξεις που θα συμπληρώνουν τον εκθεσιακό χώρο με την δυνατότητα πρακτικής - πειραματικής επαφής με το χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σκοπός είναι να διαμορφωθεί ένας εκθεσιακός χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει σε λειτουργία παλαιές, αλλά και σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ενημερωθεί σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας τους, την απόδοσή τους και κυρίως το συνολικότερο οικονομικό και οικολογικό όφελος των παραπάνω μεθόδων. Ο χώρος θα διαθέτει όλα τα στοιχεία

που θα καθοδηγούν τον επισκέπτη κάθε ηλικίας και γνωστικού επιπέδου και θα βασίζονται σε:

• Τεχνικές αυτόνομης ψηφιακής ξενάγησης πολλαπλών επιπέδων κατανόησης.

• Χρήση πολυμεσικών εφαρμογών περιγραφής και

• Επίδειξη πραγματικής λειτουργίας των εν λόγω τεχνολογιών.

Στο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας δύναται να δημιουργήσει μια αξιόλογη μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιος χώρος που να συνδυάζει παλαιές και νέες μεθόδους και να λειτουργεί παράλληλα σαν εκθεσιακός χώρος αλλά και σαν πραγματική μονάδα παραγωγής ενέργειας δεν υπάρχει σε άλλο σημείο της χώρας και θα αποτελούσε σημαντικό αξιοθέατο για την περιοχή. Επιπλέον θα μπορούσε να προσθέσει αξία σε ό,τι άλλο τοποθετηθεί στον υπόλοιπο χώρο του κληροδοτήματος.

Για την χρηματοδότηση του έργου υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ μέρος του έργου. Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον από την μεριά του δήμου μπορούν να συζητηθούν πολλαπλές μορφές συνεργασίας, καθώς η ομάδα μας διαθέτει την τεχνογνωσία για την μελέτη και κατασκευή του εν λόγω έργου.


NEWSLETTER