Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 07:47

Με 4 γέφυρες πάνω από το "Τυφλό": Ανοιξε ο δρόμος για το "Grace"

Γράφτηκε από την
Με 4 γέφυρες πάνω από το "Τυφλό": Ανοιξε ο δρόμος για το "Grace"

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διευθέτηση του ρέματος "Τυφλού" ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, το οποίο θα κτιστεί στην παραλία της Βελίκας, στο κτήμα Εμπειρίκου - Κουμουνδούρου.

Ως καλύτερη λύση επιλέχθηκε από την ΜΠΕ η κατασκευή αναχωμάτων από γαιώδη υλικά. Αυτό προϋποθέτει πρώτα τον καθαρισμό της κοίτης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του ρέματος. Να σημειωθεί ότι το πλάτος του ρέματος θα είναι 12 μέτρα και διασχίζει σε όλο το μήκος της την έκταση των 261 στρεμμάτων όπου θα κατασκευαστεί η τουριστική μονάδα. Το προς διευθέτηση τμήμα του ρέματος "Τυφλού" έχει μήκος περίπου 1.140 μέτρα έως τις εκβολές του στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Η διευθέτηση του ρέματος πρέπει να γίνει γιατί πλημμυρίζει, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να χτιστούν οι εξοχικές κατοικίες της τουριστικής μονάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε θετικά με την προϋπόθεση να τηρηθούν στο ακέραιο οι περιβαλλοντικοί όροι οι οποίοι προτείνονται από τις μελέτες, καθώς και αυτοί που θα καθοριστούν από τους αρμόδιους φορείς κατά την κατασκευή του έργου. Επίσης, στην απόφαση του δήμου επισημαίνεται ότι στο σημείο που το ρέμα καταλήγει στη θάλασσα, θα πρέπει να γίνει ακτομηχανική μελέτη ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μπαίνει θαλασσινό νερό μέσα στο ρέμα, καθώς και να κατασκευαστεί ένα μέτωπο απώθησης των κυμάτων και της παλίρροιας. Πριν την έναρξη των εργασιών θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις και αφορούν τα συνοδά έργα και τις υποστηρικτικές μελέτες.

 

ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το έργο θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πειραχτεί το τοπίο. Τα δέντρα που ήδη υπάρχουν δεν θα πειραχτούν, ενώ κατασκευάζονται δύο υπερυψωμένες νησίδες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της ορνιθοπανίδας. Πάνω από το ρέμα θα κατασκευαστούν συνολικά τέσσερις γέφυρες, οι τρεις εντάσσονται στο σχεδιασμό της τουριστικής μονάδας, ενώ η τέταρτη στη μελλοντική γέφυρα της επαρχιακής οδού Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Η οριστική μελέτη της γέφυρας εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο "Πλανητική Α.Ε." και τελεί υπό έγκριση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από το τεχνικό γραφείο δόθηκαν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη γέφυρα αυτή, η οποία θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα, είναι ενός ανοίγματος με ακρόβαθρα, και ανοίγματος 22 μέτρων.

Οσον αφορά το ρέμα, θα κατασκευαστούν πλευρικά αναχώματα από γαιώδη υλικά, ταυτόχρονα με την εκσκαφή της κοίτης και τη διεύρυνσή της. Τα αναχώματα αυτά θα είναι από αργιλικά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Ελλάδα για αντιπλημμυρική προστασία και μπορούν εύκολα να βρεθούν ακόμα και από τις εκσκαφές της υφιστάμενης κοίτης. Επιπλέον μπορεί να γίνει φύτευση στα πρανή -κάτι αναγκαίο για να μειωθεί ο κίνδυνος διάβρωσης του πρανούς. Επίσης, τα αναχώματα στο ύψος με το έδαφος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μονοπάτια περιπάτου ή ποδηλάτου ή ακόμα και για την κίνηση μικρών οχημάτων, σε συνδυασμό και με τη θέα προς τη θάλασσα.

Θυμίζουμε ότι το συγκρότημα θα διαχειρίζεται η εταιρεία "Αλκίνοος Α.Ε." και εκτός του ξενοδοχείου 5 αστέρων δυναμικότητας 266 κλινών, θα περιλαμβάνει ακόμη 19 επιπλωμένες κατοικίες 3 έως 5 δωματίων και συνεδριακό κέντρο 300 ατόμων. Επίσης, θα διαθέτει κέντρο θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης. Η επένδυση είναι απολύτως συμβατή με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μεσσήνης.

Ν.Κ.


NEWSLETTER