Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 15:03

Τροποποίηση όρων για το Φιλιατρινό φράγμα

Τροποποίηση - ανανέωση της κοινής υπουργικής απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Φιλιατρινού φράγματος, που περιλαμβάνει τα αρδευτικά δίκτυα, υπογράφηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στην απόφαση καθορίζεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν για 10 χρόνια, μέχρι 30 Αυγούστου 2025.

Οσον αφορά το έργο αναφέρεται ότι «τα αρδευτικά  δίκτυα έχουν σκοπό να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες της πεδινής περιοχής του οικισμού των Φιλιατρών, με όρια προς το βορρά το δρόμο που συνδέει τον οικισμό Αγρίλη με τον οικισμό Χαλαζόνι, προς ανατολάς τους πρόποδες υφιστάμενων λόφων, νότια το ρέμα της Ευαγγελιστρίας και δυτικά την παράκτια περιοχή. Το συνολικό εμβαδόν της ολικής έκτασης εντός περιμέτρου έργων ανέρχεται σε 31.560 στρέμματα, ενώ η καθαρή αρδευόμενη έκταση είναι 28.000 στρέμματα. Η προς άρδευση περιοχή έχει χωριστεί σε 3 ανεξάρτητες ζώνες: Ζώνη 1 (βόρεια): καλύπτει το τμήμα της περιοχής μεταξύ του ρέματος Φιλιατρινό και της οδού που συνδέει τους οικισμούς Αγρίλη και Χαλαζόνι. Ζώνη 2 (κεντρική): καλύπτει το τμήμα της περιοχής μεταξύ του ρέματος Φιλιατρινό και του σχεδίου πόλης των Φιλιατρών. Ζώνη 3 (νότια): καλύπτει το τμήμα της περιοχής μεταξύ του σχεδίου πόλης και του ρέματος Ευαγγελιστρίας.

Ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς νερού από το φράγμα είναι χαλυβοσωλήνας διαμέτρου D 1000, μήκους 3.372 μέτρων και τοποθετείται κατά μήκος της οδού προσπέλασης στο φράγμα. Αυτός θα χωρίζεται σε δύο κλάδους οι οποίοι υδροδοτούν τις 3 προβλεπόμενες δεξαμενές αναρρύθμισης των ζωνών του αρδευτικού δικτύου. Το μήκος των αγωγών που θα συνδέουν τον κύριο αγωγό με τις δεξαμενές, θα είναι 8.803 μέτρα και οι αγωγοί μεταφοράς αρδευτικού νερού έχουν μήκος 12.677 μέτρα. Οι 6 δεξαμενές που θα κατασκευαστούν εντός της κάθε ζώνης και εξαιτίας της κλίσης του εδάφους, θα κατασκευαστούν στο μεγαλύτερό τους τμήμα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο συνολικός τους όγκος θα ανέρχεται σε 6.000 κυβικά μέτρα (2.000 κυβικά περίπου η καθεμία). Για την κατασκευή του έργου και τη λειτουργία του προβλέπεται να βελτιωθούν τμήματα αγροτικών οδών συνολικού μήκους 50 χλμ. και να διανοιχθούν νέοι δρόμοι μήκους περίπου 22 χλμ.».