Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 07:46

Ορατός ο κίνδυνος για τη Μεσσηνία: Μόνο τα παλιά έργα στο ΕΣΠΑ;

Γράφτηκε από τον

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μη γίνει κανένα σημαντικό έργο στη Μεσσηνία από το νέο ΕΣΠΑ. Παρά το ότι υπάρχει δέσμευση για ένταξη και υλοποίηση του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα, τμήμα της Ολυμπίας Οδού που έμεινε εκτός σύμβασης παραχώρησης αλλά και το Καλαμάτα - Πύλος. Κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται, είναι πάρα πολύ δύσκολο να περισσέψουν χρήματα για την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων.

Στη δυσοίωνη αυτή προοπτική οδηγεί το γεγονός, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ότι από το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να χρηματοδοτηθούν τα έργα του υφιστάμενου προγράμματος που δε θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ως έργα - γέφυρες.

Στο νομό μας τα έργα αυτά που είναι σημαντικά και έχουν μεγάλο προϋπολογισμό, δε βρίσκονται ούτε στη μέση τους.

Από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ: Το Τζάνε - Καλαμάκι προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, -υλοποιείται με έκπτωση 37,22%-, υπολογίζεται να τελειώσει το 2017, στην καλύτερη περίπτωση. Η ολοκλήρωση του δρόμου Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 10,3 εκ. ευρώ, -έκπτωση 50,24%-, δεν προλαβαίνει να τελειώσει μέσα στο 2015. Η προστασία των ακτών της Αβίας, προϋπολογισμού 4.920.000 ευρώ, -έκπτωση 39,81%- θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο.

Από το τομεακό του υπουργείου Υποδομών: Ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο, προϋπολογισμού 13,8 εκ. ευρώ, -έκπτωση 34,33%-,  αναμένεται να τελειώσει το 2017, με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι για την κατασκευή και την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων θα διατεθούν εκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Ποσά που προγραμματίζονταν να χρηματοδοτήσουν καινούργια έργα της Μεσσηνίας, όπως οι δρόμοι Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, που έχουν ή θα έχουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μελετητική ωριμότητα.

Τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ είναι μετρημένα, περιορισμένα και δε φθάνουν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες της Μεσσηνίας σε υποδομές.

Γ.Σ.