Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 08:46

"Kalamata:21": Παρουσίαση της υποψηφιότητας στις 24 Φεβρουαρίου στην Αθήνα

Στις 24 Φεβρουαρίου (ημέρα Τετάρτη) έχει προγραμματιστεί να γίνει η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, στην Αθήνα στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" στις 9 π.μ.

Η εβδομάδα αυτή θα είναι αφιερωμένη στις παρουσιάσεις των υποψήφιων πόλεων. Η σειρά των παρουσιάσεων γίνεται αλφαβητικά και η κάθε παρουσίαση διαρκεί μισή ώρα. Για τα 3 επόμενα τέταρτα της ώρας, ακολουθούν οι ερωτήσεις από την Επιτροπή. Η Επιτροπή αυτή είναι η αρμόδια για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Την απαρτίζουν 10 Ευρωπαίοι πολίτες και 2 Ελληνες.
Η ομάδα της Καλαμάτας που θα ανέβει στην Αθήνα για αυτό το σκοπό αποτελείται από 10 άτομα. Η επιλογή τους έγινε μετά από μία σειρά
συνεντεύξεων. Οι υποψήφιοι ήταν περίπου 20 και τελικά επιλέχθηκαν  5 βασικοί ομιλητές. Η επιτροπή που είχε αναλάβει την κρίση των ομιλητών ήταν ειδικοί σύμβουλοι υποψηφιοτήτων από τη Γερμανία. Οι ίδιοι έχουν μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι αυτό, καθώς έχουν αναλάβει πάνω από 10 υποψηφιότητες πόλεων. Οι μισές τουλάχιστον από αυτές έχουν κερδίσει, ενώ οι περισσότερες έχουν περάσει στην επόμενη φάση, της προεπιλογής.
Οι άνθρωποι που θα είναι στην ομάδα στήριξης της υποψηφιότητας της Καλαμάτας είναι από όλους τους χώρους: εκπαίδευση (όλων των βαθμίδων), πολιτισμός, τέχνη, τουρισμός, ΜΚΟ, εθελοντισμός, επιχειρήσεις, επιστήμη. Μαζί τους θα είναι και ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας. Οι ομιλίες και οι απαντήσεις θα είναι υποχρεωτικά στα Αγγλικά. Ο φάκελος έχει κατατεθεί εδώ και λίγο καιρό και η παρουσίαση αυτή γίνεται για την υποστήριξη των κεντρικών σημείων. Οπως έκανε γνωστό στην "Ε" ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Εκτωρ Τσατσούλης, τα "δυνατά μας χαρτιά είναι η ανάγκη για εξωστρέφεια, για επανεξευρωπαϊσμό. Δηλαδή πρέπει η πόλη
να βρει τη χαμένη της ευρωπαϊκή ταυτότητα. Την πολιτιστική αποκέντρωση την έχουμε ξεκινήσει, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί κι άλλο. Θα μιλήσουμε για την καταπολέμηση της φυγής νέων επιστημόνων και αυτό θέλουμε να το πετύχουμε με τη δημιουργία κλίματος και ευκαιριών. Μακροπρόθεσμα, με πιλοτικά προγράμματα. Θα αναφερθούμε στην ψηφιακή συνοχή: η ύπαρξη παλιών επενδύσεων (οπτικές ίνες, έξυπνος οικισμός) θα μπορούσε να κάνει την Καλαμάτα προορισμό εργασίας για νεοφυείς επιχειρήσεις, για ψηφιακές επιχειρήσεις, για σχετικά νεανικά summer camp. Θα εστιάσουμε στην εκπαίδευση όλων των πολιτών στα ψηφιακά, στην τεχνολογία. Θέλουμε η γνώση να φτάσει σε όλους τους πολίτες, κυρίως σε αυτούς που δεν είχαν σχέση με αυτήν ως τώρα (νοικοκυρές, αγρότες). Μία άλλη "λέξη - κλειδί" είναι η δημιουργία ψηφιακής κληρονομιάς. Η τέχνη δηλαδή, θα προσπαθήσουμε να μπει στην "υπηρεσία" για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Μιλάμε για μία ολοκληρωμένη στρατηγική, συνεχιζόμενη, Αν περάσουμε στην επόμενη φάση, θα ξεκινήσει αμέσως το εξαετές σχετικό πρόγραμμα" έχει να πει ο κ. Τσατσούλης και καταλήγει: "Τώρα είναι η χρονική στιγμή. Η Καλαμάτα "ανοίχτηκε" και τώρα πρέπει να σχεδιάσει το μέλλον της, πριν αλλοιωθεί από εξωγενείς παράγοντες. Πρέπει να μιλήσουμε για συνθήκες για ποιοτικό - πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος θα γίνεται με βιώσιμο τρόπο για την περιοχή. Να αποδείξουμε ως πόλη και ως χώρα ότι μπορούμε να διοργανώσουμε κάτι πολύ καλό, που θα αφήσει κάτι για το μέλλον. Επίσης, να ανατρέψουμε τον κακό προηγούμενο εαυτό μας".
Γ.Σαρ.

Φωτογραφία: Τάσος Βρεττός