Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 09:16

Σε τροχιά ολοκλήρωσης τα έργα του Μορέα (βίντεο)

Σε τροχιά ολοκλήρωσης τα έργα του Μορέα (βίντεο)

Τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας, από τον κόμβο Καρέλια ως τα Γιαννιτσάνικα, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται ο Μορέας να έχει παραδώσει τις μελέτες για τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα.

Επιπλέον τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθεί το έργο του συνδετήριου κόμβου της Μεγαλόπολης, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, ενώ στα τέλη Απριλίου θα παραδοθεί και το τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη. Εξ άλλου, τον Μάρτιο του 2017 θα παραδοθεί και ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Πάτρα, στον οποίο θα εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα διοδίων, ενώ ως το φθινόπωρο θα έχουν δημοπρατηθεί όλα τα τμήματα της εθνικής οδού Πάτρα - Πύργος.

Τα πιο πάνω ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο Δημαρχείο της Καλαμάτας ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος -μαζί με τον διευθυντή της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) Γιάννη Καρνέση, τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών Διονύσιο Μακρή και την επιβλέπουσα μηχανικό της ΕΥΔΕ Τζένη Καλοφωλιά- μετείχε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο γ.γ. Υποδομών, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» αναφορικά με αν η μελέτη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα αφορά την υφιστάμενη χάραξη (με παράκαμψη Μεσσήνης και Βελίκας) ή σε νέα χάραξη παραλιακή, δήλωσε ότι θα γίνει η σχετική αξιολόγηση και «θα κινηθούμε αφού εκτιμήσουμε τα κόστη και τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε».

Εξ άλλου, σε άλλη ερώτηση της «Ε», σχετικά με τη λειτουργία ή μη πλευρικών διοδίων στο ύψος του Πράκτικερ, στη Θουρία, ο διευθυντής ΕΥΔΕ Γ. Καρνέσης δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που επαφίεται στον Μορέα να αποφασίσει, ωστόσο -όπως είπε- εκτιμάται ότι μπορεί και να μην λειτουργήσουν, δεδομένου ότι το εκτιμώμενο κόστος λειτουργίας τους θα είναι μεγαλύτερο από τις εισπράξεις τους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, δεν θα υπάρχουν διόδια στον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας.

Ο Γ. Δέδες -που επιθεώρησε χθες τα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού στο Ξυλόκαστρο και στην Ακράτα, καθώς και του Μορέα στη Μεγαλόπολη, την Πελλάνα και τον περιφερειακό της Καλαμάτας- σημείωσε ότι οι εξελίξεις που περιέγραψε δίνουν ένα «άκρως θετικό μήνυμα» για την ομαλή και γρήγορη εξέλιξη των οδικών έργων στην Πελοπόννησο, τα οποία πλέον έχει αναλάβει και χρηματοδοτεί με συνέπεια το Δημόσιο, από εθνικούς πόρους, δεδομένου ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο μετείχαν επίσης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, όπως επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Δημαρχείο είχαν προσέλθει, αναμένοντας συνάντηση με τον γ.γ. Υποδομών και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, ο πρόεδρος του Ασπροχώματος Βασίλης Πολίτης καθώς και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν την κατασκευή συνδετήριου δρόμου με την παλιά εθνική οδό.

Β.Γ.Μ.