Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 15:22

Υποχρεωτικές επιτάξεις για το δρόμο Τζάνε - Καλαμάκι 

Υποχρεωτικές επιτάξεις για το δρόμο Τζάνε - Καλαμάκι 

Με τη διαδικασία των υποχρεωτικών επιτάξεων επιδιώκεται να τρέξει η υλοποίηση του έργου βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, που προχωράει μέχρι τώρα με αργούς ρυθμούς.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον  Ιούνιο, ώστε από το καλοκαίρι το έργο να δουλεύεται σε όλο του το μήκος.

Ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Κωστόγιαννης μας ενημέρωσε ότι τα χρήματα για τις επιτάξεις έχουν παρακατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το Δεκέμβριο και είναι χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι όλη αυτή διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι εργασίες να εκτελούνται με εντατικούς ρυθμούς. Στην προοπτική αυτή το έργο στο Τζάνε - Καλαμάκι αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει την παράδοσή του στο τέλος του 2016.

Ο κ. Κωστόγιαννης ανέφερε ότι έχουν κατασκευαστεί τα πιο πολλά τεχνικά (γέφυρες, όμβρια κ.λπ.)του έργου και παρατήρησε πως το πρόβλημα με την Αρχαιολογία, με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην παράκαμψη Πεταλιδίου, έχουν ξεπεραστεί με μικρή παραλλαγή - μετατόπιση της παράκαμψης και με την ελπίδα να μη βρεθούν εκεί καινούργια αρχαία.

Να επισημάνουμε ότι η εκδίκαση της προσωρινής τιμής μονάδας στο δικαστήριο για τις απαλλοτριώσεις έχει αναβληθεί δύο φορές (στις 5 Οκτωβρίου 2015 και την 1η Φεβρουαρίου φέτος) και έχει προσδιοριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου.

Το έργο που ξεκίνησε να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτείται πλέον από το νέο ΕΣΠΑ. Είναι προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, υλοποιείται με έκπτωση 37,22%. Προβλέπει τις παρακάμψεις του οικισμού Τζάνε από την ανατολική πλευρά και του Πεταλιδίου από τη δυτική, πάνω από το χωριό, ενώ θα περάσει δυτικά από το Καλαμάκι, σε κοντινή απόσταση από το σημερινό δρόμο. Σε όλα τα άλλα σημεία προβλέπεται βελτίωση - διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου. 

Γ.Σ.