Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 17:30

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του κτηρίου "Λαλέα"

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του κτηρίου "Λαλέα"

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του κτηρίου "Λαλέα", όπου στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας. Παράλληλα ως νέο στόχο το Νοσοκομείο Μεσσηνίας θέτει την ένταξη στο πλαίσιο λειτουργίας του ενός Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, με χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ.

Οπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος: «Το κτήριο "Λαλέα", που στεγάζει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στο οποίο γίνεται πολύ καλή δουλειά, αποτελεί κτήριο στολίδι στην καρδιά της πόλης μας. Η μέριμνα για την διατήρηση της ομορφιάς και του χαρακτήρα του αποτελεί μέγιστη ευθύνη και υποχρέωσή μας. Η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης και η νέα εικόνα που παρουσιάζει σήμερα μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση». Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την ουσιαστική ανακαίνιση και επισκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το οποίο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο "Λαλέα", στο κέντρο της Καλαμάτας, είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και ιδιοκτησιακά ανήκει στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας λειτουργεί εκεί από το Μάρτιο του 2007 ως ανοιχτή κοινοτική υπηρεσία ψυχικής υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Διοικητικά υπάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και αποτελεί υπηρεσία φροντίδας ψυχικής υγείας που έχει ως στόχο την ολοκληρωμένη παρέμβαση στην κοινότητα μέσω ψυχιατρικών, ψυχολογικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του γενικού πληθυσμού του Νομού Μεσσηνίας.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου απευθύνονται στους μόνιμους κατοίκους του νομού και περιλαμβάνουν: Ψυχιατρική παρακολούθηση. Ψυχολογική υποστήριξη. Συμβουλευτική. Ατομική ψυχοθεραπεία. Οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Ομάδες υποστήριξης ειδικού πληθυσμού (π.χ. ομάδες γονέων). Λογοθεραπεία. Προληπτική αγωγή ψυχικής υγείας. Κατ' οίκον επισκέψεις από επισκέπτρια υγείας. Δικτύωση-συνεργασία με τους φορείς της κοινότητας. Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας. 

Την ικανοποίησή του για την εικόνα που παρουσιάζει πλέον το ΚΨΥ εξέφρασε στο Γιώργο Μπέζο ο διευθυντής του Ανδρέας Υφαντής, στη μεταξύ τους συνάντηση χθες στο Κέντρο. Στη συνάντηση έθεσαν ως κοινό στόχο, κατά την νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, την ένταξη ενός ιατροπαιδαγωγικού κέντρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, δεδομένου πως τέτοιες δράσεις θεωρούνται επιλέξιμες στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.