Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 23:04

Συντονιστική επιτροπή για φυλακές στο Δήμο Τρίπολης

Γράφτηκε από την

Με σκοπό την σύσταση συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει την κατάρτιση της τελικής πρότασης με τους προτεινόμενους χώρους για την κατασκευή φυλακών στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Τρίπολης -η οποία θα σταλεί αρχικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη συνέχεια στο υπουργείο Δικαιοσύνης- και με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιδημάρχου Ανάπτυξης Κώστα Κατσαφάνα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, σύσκεψη στο Δημαρχείο της Τρίπολης. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων του δήμου, φορέων, του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης καθώς και των εργαζομένων, ενώ απόντες ήταν οι βουλευτές του νομού. Παρών και ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης δήλωσε: "Η σύσκεψη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που πήραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ερευνηθεί το πόσοι χώροι υπάρχουν και είναι κατάλληλοι για την κατασκευή νέου σωφρονιστικού καταστήματος, ώστε να προχωρήσουμε σε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αφού, για κοινωνικούς πρωτίστως λόγους, οι φυλακές δεν πρέπει να φύγουν από τα όρια του νέου Δήμου Τρίπολης. Αλλωστε είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην περιοχή μας, ως αντικατάσταση του υπάρχοντος".
Από τη δική του πλευρά ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Κώστας Κατσαφάνας τόνισε: "Πήρα την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σημερινής σύσκεψης, με σκοπό να δούμε ποιοι χώροι είναι κατάλληλοι για την κατασκευή φυλακών, αφού υπάρχουν αρκετές προτάσεις και οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε ένα μεγάλο ποσοστό στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου μεταξύ Κερασταρίου και Αθήναιου, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Νεστάνη αλλά και ο Κάνδαλος (Ζέλι), ενώ υπάρχει και ο χώρος δίπλα στην Παλαιόχουνη, ο οποίος είχε εκτιμηθεί και στο παρελθόν από την "Θέμις Κατασκευαστική" και είχε εγκριθεί. Εμείς έχουμε ήδη κάνει τοπογραφικά στους χώρους αυτούς αλλά υπάρχουν και άλλοι χώροι που δεν έχουν αξιολογηθεί".
Ο κ. Κατσαφάνας διευκρίνισε πως η πρότασή τους θα δοθεί στην Περιφέρεια, αφού έχει γίνει ήδη μία πρώτη σύσκεψη και δεν είναι στις προθέσεις τους να ενεργήσουν αυτόνομα όπως έγινε με την Καλαμάτα που έστειλε την πρότασή της απευθείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον εξέφρασε την απορία του γιατί η Μεγαλόπολη δρα αυτόνομα, καθώς θα έπρεπε η Αρκαδία σύσσωμη να απαιτήσει τις φυλακές στην Τρίπολη και ο Δήμος Μεγαλόπολης να σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή. Τόνισε ακόμα πως ο Δήμος Τρίπολης έχει ήδη τις φυλακές και δεν ζητά νέες αλλά την δημιουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος, διευκρινίζοντας πως είναι αστείες οι ενστάσεις από πλευράς Καλαμάτας όσον αφορά το Εφετείο ή την έδρα της Περιφέρειας, αφού οι αποστάσεις είναι μικρές- η τοποθεσία που προτείνεται διαφέρει από αυτήν των Καλαματιανών κατά δέκα λεπτά- και η Τρίπολη μπορεί να εξυπηρετήσει και άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα το Εφετείο Ναυπλίου. Επίσης σημείωσε πως στις φυλακές που λειτουργούν υπάρχουν 75 εργαζόμενοι που δεν γίνεται να μετακινηθούν σε άλλον τόπο και να αναστατωθεί η ζωή τους.
Ο γραμματέας του Σωματείου Εξωτερικών Φρουρών των φυλακών Τρίπολης Παναγιώτης Σμυρνιώτης επεσήμανε πως τόσο στα υπομνήματά τους προς το υπουργείο, όσο και προφορικά στους φορείς όπου έχουν αποταθεί, τονίζουν πως η Τρίπολη έχει φυλακές και το νέο σωφρονιστικό κατάστημα θα πρέπει να αποτελέσει μεταστέγαση των υπαρχουσών φυλακών σε ένα σύγχρονο κατάστημα κράτησης κατάλληλο για τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι το υπουργείο θα δείξει ευαισθησία και θα αφουγκραστεί τις απόψεις τόσο τις δικές τους όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Αριστείδης Μπρουμάς τέλος δε θέλησε να πάρει θέση υπέρ της Τρίπολης ή της Μεγαλόπολης, αφού όπως δήλωσε αυτό αποτελεί πολιτικό ζήτημα, αλλά τόνισε πως επιθυμία τους είναι να γίνουν φυλακές στην Αρκαδία που έχει ήδη υποβαθμιστεί αρκετά, ενώ ένα σωφρονιστικό κατάστημα δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα. Σημείωσε τέλος πως δική τους διαχρονική θέση είναι να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και οι νέες φυλακές να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους εργαζόμενους και να μην παρατηρείται το φαινόμενο που σημειώνεται σήμερα, σε μία φυλακή των 70 ατόμων να στοιβάζονται 150.