Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 20:05

Δικαστικός αγώνας για διεκδίκηση αγροτεμαχίου 73 στρεμμάτων στο Μεμί από Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Δικαστικός αγώνας για διεκδίκηση αγροτεμαχίου 73 στρεμμάτων στο Μεμί από Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Δήμο Τριφυλίας

Δικαστικό αγώνα ξεκινά η διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με την συμπαράσταση του Δήμου Τριφυλίας, για να διεκδικήσει περιουσιακά στοιχεία που θεωρεί ότι του ανήκουν. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο 73 στρεμμάτων στη θέση Μεμί επί της εθνικής οδού, το οποίο έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στο ΕΘΙΑΓΕ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι από τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη δημοτική αρχή και τους επικεφαλής των παρατάξεων, εκφράστηκε η βούληση για κοινό αγώνα προκειμένου να διεκδικηθεί η περιουσία που -όπως τονίστηκε- αποτελούσε κι αυτή κληρονομιά από τον αείμνηστο μεγάλο ευεργέτη του νοσοκομείου Γεώργιο Αλεξόπουλο.
Αναφέρθηκε ότι κακώς είχε γίνει η αρχική παραχώρηση του αγροτεμαχίου το 1959 στο Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Τριφυλίας, όπως υποστήριξε και ανέλυσε ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου, δικηγόρος Ευάγγελος Παπαγιαννούλας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση. Στη συνέχεια η συγκεκριμένη υπηρεσία που έγινε Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών Μεσσηνίας το 1979 έδωσε το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο στο Ελληνικό Δημόσιο, στο Ινστιτούτο Ελαίας.
Ηδη από την πλευρά του νοσοκομείου έχει κατατεθεί σχετική αγωγή κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και κατά του Ελληνικού Δημοσίου (υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης).
Σημαντική χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος. Πιο συγκεκριμένα τόνισε:
«Σήμερα το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας διεκδικεί για πρώτη φορά από την ίδρυσή του αυτά που του ανήκουν. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, η ύπαρξη και η λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας οφείλεται στην γενναιοδωρία του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Αλεξόπουλου. Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος "προίκισε" το νοσοκομείο με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια η περιουσία αυτή έμενε ανεκμετάλλευτη, αλλά κυρίως έμεινε ανυπεράσπιστη. Ετσι έχουμε το φαινόμενο ακόμα και σήμερα να υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται.
Ενα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου μας, όπως αποδεικνύεται από τη διαθήκη, είναι ένα τεράστιο αγρόκτημα 73 περίπου στρεμμάτων στη θέση Μεμί. Γι’ αυτό ακολουθήθηκε μια εντελώς ακατανόητη διαδικασία πώλησής του στο Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Τριφυλίας το 1959.
Εγώ όμως εκ μέρους του Δ.Σ. του Νοσοκομείου θέλω να σας πω ότι θα διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Κυρίως η περιουσία του νοσοκομείου ανήκει στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό σήμερα καλέσαμε τον κ. δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας και τον δικαστικό αγώνα που ξεκινάμε.
Δεν γνωρίζω πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτός ο αγώνας. Το πλέον πιθανό είναι ότι όταν τελεσιδικήσει εμείς δεν θα είμαστε εδώ. Ομως θα έχουμε την ικανοποίηση ότι ξεκινήσαμε. Ισως η Ιστορία γράψει ότι η σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου το "προίκισε" με μία τεράστια περιουσία που είχε χαθεί 50 χρόνια τώρα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας υπογράμμισε: «Το οφείλουμε όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και στη μνήμη του δωρητή ο οποίος προικοδότησε αυτό το ίδρυμα. Δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στη θεωρητική διεκδίκηση, αλλά να μπούμε άμεσα στη διεκδίκηση και μ' ένα υπόμνημα με νομική τεκμηρίωση. Να βρούμε ποιο βηματισμό πρέπει να ακολουθήσουμε. Θα πρέπει να γίνει δικαστική προσπάθεια. Δεν μπορεί κανείς να είναι απέναντι, πάνω σε αυτό - φοβάμαι όμως ότι από την άλλη πλευρά θα υπάρχει μια οχύρωση. Εμείς όμως πάμε να πάρουμε αυτό που μας ανήκει - και επειδή το ΕΘΙΑΓΕ διαλύεται και επειδή το Ινστιτούτο Ελαίας φεύγει από την περιοχή, αν υποθέσουμε ότι υπήρχε ένας ίχνος προσφοράς στον αγρότη της περιοχής, πλέον δεν υπάρχει».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Εγώ βασίζομαι στη νομική άποψη του θέματος, γιατί είμαστε σε μια εποχή που αναζητούν τη δημόσια περιουσία και εμείς από την πλευρά μας τη διεκδικούμε από το Δημόσιο. Γι' αυτό στοιχειοθετούμε τα δικαιώματά μας νομικά, και αφού έχουμε αποδείξει ότι είναι δικό μας μπορούμε να το διεκδικήσουμε είτε δικαστικά είτε με άλλο τρόπο, έχοντας όμως κατοχυρώσει την ιδιοκτησία μας».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης επισήμανε: «Συμφωνώ με τη διεκδίκηση, θα ήθελα όμως να επισημάνω τις διαχρονικές ευθύνες όλων των διοικήσεων από το 1959 και μετά, που παραχώρησαν και δεν τήρησαν τις πράξεις του δωρητή. Σήμερα είμαστε μπροστά στο να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει, το οποίο θα έχει κόστος οικονομικό αλλά και σε χρόνο σε βάρος των εργαζομένων. Εγώ βάζω κι μια άλλη παράμετρο: τα έσοδα από την όποια αξιοποίηση της περιουσίας αυτής να μειώσουν τα νοσήλια ή να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες κι όχι το νοσοκομείο να λειτουργεί ως επιχείρηση».
Παρέμβαση έκανε επίσης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης τονίζοντας: «Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι ένα θέμα που τόσα χρόνια μας απασχολούσε μπαίνει σε μια διαδικασία σωστής αντιμετώπισης. Σαφώς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτόν τον τομέα ώστε η περιουσία να καταγραφεί σε αυτόν που ανήκει - που είναι ξεκάθαρο ότι είναι το νοσοκομείο. Είναι υποχρέωσή μας, και για όλους εμάς πρέπει να είναι ένας στόχος δυνατός».
Τέλος ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Κατσαργύρης σημείωσε: «Η κοινωνία πάντα είχε αυτό το αίτημα, να έρθει αυτό το ακίνητο που είναι τεράστιας αξίας στο νοσοκομείο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμος Κυπαρισσίας πάντα το είχε θέσει στα Δημοτικά Συμβούλια, όμως δεν υπήρχε η συμπαράσταση του προέδρου. Τώρα με την πρωτοβουλία του προέδρου και του νομικού συμβούλου τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς όφελος του νοσοκομείου και της τοπικής κοινωνίας».


NEWSLETTER