Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 14:31

Τριφυλία: Ενταση και κόντρες για τις ευθύνες κατάργησης των τμημάτων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Σε υψηλούς τόνους, με έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το ποια κυβέρνηση φταίει περισσότερο ή λιγότερο, διεξήχθη η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για την επαναβεβαίωση της θέσης του Σώματος για την μη κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων στην περιοχή. 

Δεν έλειψαν όμως και οι ψύχραιμες φωνές και κυρίως αυτή του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Δημήτρη Σαρματζή, που είναι συντονιστής της επιτροπής που έχει συσταθεί στα Φιλιατρά, ο οποίος τόνισε ότι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι πώς θα μπορέσουν να διατηρήσουν το Τμήμα και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως είπε, "ευθύνες υπάρχουν αλλά δεν είναι στιγμή να αποδοθούν". Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του προς το τέλος της συζήτησης, που εξέφρασε την λύπη του για αυτά που έγιναν κατά την συζήτηση.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση να παραιτηθεί όλο το Συμβούλιο ως μορφή πίεσης, κάτι που όμως δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο της απόφασης, η οποία μιλά γενικά για εντατικοποίηση του αγώνα προς κάθε κατεύθυνση.

Η όλη συζήτηση επισκιάστηκε από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις για το αν ξεκίνησε ή όχι από την προηγούμενη κυβέρνηση το σχέδιο της αναδιάρθρωσης και για το από ποιον θα υπογραφεί. Στο απυρόβλητο δεν έμεινε για ακόμη μια φορά ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας με το δημοτικό σύμβουλο Αναστάσιο Πούλο να λέει: «Δεν αξίζει να αντιδικούμε με τον κ. Κωνσταντινέα. Υποτιμάμε εαυτούς». Βολές δέχθηκε και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας για το τι ενέργειες έχουν γίνει από τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά και για το αν η απόφαση πάρθηκε στην Τρίπολη παρουσία του. Στις οποίες απάντησε σε υψηλούς τόνους τονίζοντας πως δεν είναι αναλώσιμο είδος για να χορεύουν όλοι στις πλάτες του.

Μέσα σε όλα αυτά δεν έλειψαν και οι έντονες αντιπαραθέσεις του προέδρου του Σώματος με συμβούλους κυρίως της αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας, αυτό που τονίστηκε προς το τέλος της συζήτησης, είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα, να συνεχίσουν όλοι μαζί. Στην απόφαση που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, εκτός από τον κ. Κουκούμη που δήλωσε "παρών", αναφέρεται ότι διεκδικούν τα 4 Αστυνομικά Τμήματα σε όλο το δήμο, εντατικοποιούν τις προσπάθειες και τον αγώνα τους προς κάθε κατεύθυνση, ενώ διευρύνουν και την επιτροπή που συστάθηκε στα Φιλιατρά.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο Δημήτρης Σαρματζής εισηγούμενος το θέμα επισήμανε ότι για όλους τους Φιλιατρινούς είναι μείζον ζήτημα η διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος στην πόλη. Οπως είπε, "πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε να διεκδικήσουμε". Μίλησε για μεγάλη αδικία που γίνεται σε βάρος των Φιλιατρών, σε επίπεδο Πελοποννήσου και Μεσσηνίας. Τόνισε πως είναι αποφασισμένοι στα Φιλιατρά να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να μείνει το τμήμα. Αναφέρθηκε στο τι έχει γίνει και μεταξύ άλλων είπε ότι επιδίωξαν συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συνάντησαν τον κ. Κωνσταντινέα και είχαν επικοινωνία με την κ. Κοζομπόλη, από τους οποίους απέσπασαν μια πιθανή αόριστη παρέμβασή τους στον κ. Τόσκα. Κάλεσε τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας να σταματήσουν να παίζουν, όπως είπε, και οι δύο παιχνίδια στην πλάτη των Φιλιατρών με τις ανακοινώσεις που βγάζουν. Κάλεσε τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ να τους δεχθούν και θα πάμε και στη ΝΟΔΕ, "γιατί θεωρούμε ότι και η ΝΔ έχει ευθύνες και θα ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα". Αναφέρθηκε στην επιστολή του δημάρχου που ζητά απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος. Σημείωσε ότι, "συμφωνούμε στη γραμμή αυτή και πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τη θέση ότι δε δεχόμαστε κατάργηση των τμημάτων, ότι ο δήμος αναλαμβάνει το λειτουργικό κόστος, αλλά και συνάντηση με τον κ. Τόσκα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών, οι οποίες υπάρχουν και είναι συγκεκριμένες. Αν καταργηθούν τα Τμήματα, ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του, θα αποδοθούν στον καθένα από το φιλιατρινό λαό".

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, αφού τόνισε ότι τους νοιάζουν όλα τα Αστυνομικά Τμήματα του δήμου, διαχώρισε τη θέση του από το σύμβουλό του σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ευθυνών και υπεραμύνθηκε της ΝΔ, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν κρίνεται για αποφάσεις που πήραν κάποιοι σε ένα υπόγειο της Αστυνομίας κάνοντας κάποια σχέδια. Αν ήταν ο προηγούμενος πρωθυπουργός δεν θα μιλάγαμε κλείσιμο Αστυνομικών Τμημάτων σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, τόνισε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως την απόφαση για το κλείσιμο θα την πάρει ένας (εννοώντας το σημερινό πρωθυπουργό). 

Θέλοντας στην συνέχεια να δώσει ενωτικό χαρακτήρα, σημείωσε ότι αυτή είναι μια υπόθεση που αγκαλιάζει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες στη συνέχεια. Απόψεις, κουβέντες, που στρογγυλεύουν το θέμα δεν οδηγούν πουθενά. Ενώ ο ίδιος είπε θα απαντήσει για τα υπονοούμενα -προφανώς που αφορούν αυτόν- όταν θα έρθει η ώρα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση που να λέει συγκεκριμένα πράγματα. "Με επιχειρήματα να τους δώσουμε να καταλάβουν όλοι ότι απαίτησή μας είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια στη Τριφυλία".

Από την πλευρά της ΡΑΚΙ ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Καλογερόπουλος τόνισε πως δεν είναι ώρα για γκρίνιες και απαντήσεις, πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα και να προχωρήσουν όλοι μαζί.

Για την επίπληξη του κ. Σαμαρτζή από το δήμαρχο έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Σαράντος Κουκούμης, που απέδωσε ευθύνες σε όλους. Στην συνέχεια είπε ότι "όλα τα Αστυνομικά Τμήματα υποβαθμίστηκαν συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια, σε προσωπικό, μέσα και υλικά. Επρεπε πολύ πιο έγκαιρα να είχαμε αντιδράσει και το Δημοτικό Συμβούλιο και οι τοπικοί παράγοντες". Διαφώνησε να αναλάβει ο δήμος το κόστος λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων τονίζοντας πως αυτό θα μετακυληθεί στους πολίτες.

Απαντώντας στα παραπάνω ο κ. Κατσίβελας κάλεσε τον κ. Καλογερόπουλο να δώσει εξηγήσεις για όσα είπε στην πλατεία των Φιλιατρών, τα οποία χαρακτήρισε αναληθή και ψευδή, λέγοντας πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  είπε πως αν μείνει ένα τμήμα, θα πάει στην έδρα του δήμου. Απαντώντας σε παρέμβαση του κ. Καλογερόπουλου ότι η απόφαση πάρθηκε στην Τρίπολη και ότι ο δήμαρχος δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως όφειλε, τόνισε πως το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καμία απόφαση δεν πάρθηκε στην Τρίπολη, με την ένταση στη συνεδρίαση να χτυπάει κόκκινο.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους με την ένταση επίσης να ανεβαίνει αρκετές φορές, ειδικά στην τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Γιώργου Ασημακόπουλου όταν μεταξύ άλλων ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους που επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Καλογερόπουλο όταν μιλούσε στην πλατεία των Φιλιατρών να ζητήσουν συγγνώμη. Αλλά και ότι ο κ. Κωνσταντινέας λέει πως ο δήμαρχος με ενέργειές του κράτησε το Τμήμα Γαργαλιάνων. Κάλεσε το δήμαρχο να πει αν ο βουλευτής λέει ψέματα, να τον αποκαλέσει δημόσια ψεύτη. Ακολούθησε έντονη λεκτική αντιπαράθεση, με το δήμαρχο να τονίζει ότι δεν μπορεί ο καθένας να πετάει έτσι ό,τι θέλει εις βάρος του.

Με την ένταση να χτυπάει πολλές φορές ακόμη κόκκινο έγιναν και άλλες τοποθετήσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε αυτού του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης Αναστάσιου Πούλου, που αποκάλυψε πως είχε οξύτατη αντιπαράθεση με το δήμαρχο. Φωτιές άναψε η τοποθέτηση του Ζαχαρία Κανελλόπουλου, που αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αυτούς που πετάνε μολότοφ, ακόμη και για τη Marfin. Μέσα στο γενικό χαμό, κουβέντες πετάγονταν στον αέρα από παντού και επικρατούσε χάος στη συζήτηση.

Από τις πιο ήρεμες τοποθετήσεις ήταν αυτή του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Κουτσούλη, που τόνισε πως πρέπει να ζητήσουν από όλους τους βουλευτές και τον πρώην πρωθυπουργό να πάρουν θέση, διαφορετικά να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στη γιορτή του Σταυρού που πλησιάζει. Επίσης να παραιτηθεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο αν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά να ζητήσουν και την συμπαράσταση των άλλων δήμων της Μεσσηνίας.

Κ.Μπ.