Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 20:50

Διεθνής διαγωνισμός για το φωτισμό της Καλαμάτας 

Διεθνής διαγωνισμός για το φωτισμό της Καλαμάτας 

Τις διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού για την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, προϋπολογισμού 9.343.818 ευρώ ευρώ, προχωράει ο Δήμος Καλαμάτας.

Στόχος του έργου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση κόστους λειτουργίας, για τα επόμενα 10 χρόνια, τουλάχιστον.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου εξέτασε ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.

Εκπρόσωποι των εταιρειών ΤΕΝΑ και Λατομική παραβρέθηκαν και υποστήριξαν τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει. Ξεκαθάρισαν ότι δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία του διαγωνισμού και παρατήρησαν πως όλοι, σε όλη την Ελλάδα, Δήμοι και Περιφέρειες, περιμένουν τι θα γίνει με την Καλαμάτα, καθώς είναι ο πρώτος σωστά δομημένος διαγωνισμός, που αφορά το δημοτικό φωτισμό.

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν, μεταξύ άλλων, πως ξέρουν τα ρίσκα, ότι υπάρχουν ρήτρες και εγγυήσεις και πως πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του δήμου.

Σύμφωνα με τη σταθμική αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, η κάθε εταιρεία έχει: Πρωτεύς 0,9690, ΤΕΝΑ 0,8191, Ιόνιος Τεχνική 0,8099, Λατομική 0,8095, ΖΙΤΑΚΑΤ 0,7237.

Πριν προχωρήσει η διαδικασία του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών αποφασίστηκε όλα τα έγγραφα των ενστάσεων μαζί με τα πρακτικά της επιτροπής διαγωνισμού να σταλούν στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας για να γνωμοδοτήσει.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, πηγή χρηματοδότησης του έργου είναι τα ανταποδοτικά τέλη της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Η αναβάθμιση αφορά την παροχή υπηρεσιών για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος οδοφωτισμού για 10 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, με δυνατότητα παράτασης για 5 επιπλέον χρόνια. Προβλέπει την αντικατάσταση έως 14.737 τεμαχίων φωτιστικών σωμάτων μετά των αντίστοιχων λαμπτήρων φωτισμού. Η αναβάθμιση του συστήματος θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 24 μηνών κατά μέγιστο.

Γ.Σ.