Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 18:54

Πρότασης για χρηματοδότηση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Τριφυλία

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό  Συμβούλιο Τριφυλίας σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες το μεσημέρι ενέκρινε την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας».

Η υποβολή θα γίνει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» άξονα προτεραιότητας 14: «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (Ταμείο Συνοχής)» ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής σε συνέχεια της 8165/12-07-2016 ΚΩΔ: 14.6i.26-27.1 πρόσκλησης του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ειδική γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ.

Επίσης εξουσιοδότησε  το δήμαρχο για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου για την παραπάνω δράση και τέλος ενέκρινε το αναθεωρημένο εγχειρίδιο διαδικασιών διοικητικής ικανότητας του Δήμου Τριφυλίας για συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Εισηγητής ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παναγιώτης Τσίγγανος, που σημείωσε ότι η πρόταση πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντου Κουκούμη αν οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί είπε πως είναι στο στάδιο που ολοκληρώνονται. Συμπληρώνοντας πως πρόκειται για το σχέδιο διαχείρισης που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο από τον Ιούνιο και είναι σύμφωνο με το Τοπικό Σχέδιο Δράσης.

Ερώτημα απεύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις 4 χρόνια μετά που έχει ανοίξει αυτό το θέμα και ποιες είναι οι ευθύνες των δήμων, της Περιφέρειας, της κυβέρνησης."Τι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και δεν προχωρά η διαδικασία;" ρώτησε. Χωρίς όμως να πάρει απάντηση καθώς ο πρόεδρος του σώματος έκρινε ότι η ερώτηση ήταν εκτός θέματος. 

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας που ψήφισε την υποβολή της πρότασης ο επικεφαλής της Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ζήτησε από το νέο χρόνο να γίνει ένα συμβούλιο ειδικό, μόνο για το θέμα των σκουπιδιών.

Ο Σαράντος Κουκούμης μίλησε για διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών τονίζοντας ότι δεν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε. "Είμαι δύσπιστος ότι όλα θα δοθούν στην ΤΕΡΝΑ" όπως είπε, και για αυτό και ψήφισε λευκό.

Κ.Μπ.