Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 08:35

Ανοίγει πάλι θέμα λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην Κυπαρισσία 

Γράφτηκε από τον

 

«Λέμε "όχι" στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην Κυπαρισσία» σημειώνει ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Επαμεινώνδας Βουδούρης, καθώς φαίνεται να ανακινείται και πάλι το θέμα στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ, όπου βρίσκεται ο φάκελος και εκκρεμεί η υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο κ. Βουδούρης καλεί τους κατοίκους της περιοχής να συνυπογράψουν μαζικά το υπόμνημα - διαμαρτυρία το οποίο είχε συνταχθεί πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν το θέμα είχε έρθει και πάλι στην επιφάνεια. Ο ίδιος θα θέσει το θέμα και στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να διατυπωθεί η θέση του Συμβουλίου -η οποία να θυμίσουμε είναι αρνητική στο ενδεχόμενο λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά το υπόμνημα - καταγγελία αναφέρει: «Ολοι εμείς οι υπογραφόμενοι, κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στις περιοχές "Καρτελάς, Αγ. Κωνσταντίνος, Μαύρη Λίμνα, Αγ. Γεώργιος". Περιμέναμε ότι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριφυλίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα έθεταν φραγμό σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Απεναντίας έναν και πλέον χρόνο μετά την έκδοση των άνω αποφάσεων διαπιστώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι προωθούν τα σχέδιά τους, τα οποία λαμβάνουν τις σχετικές εγκρίσεις αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων (βλ. έγκριση ΥΠΠΟ). Η προοπτική λειτουργίας λιγνιτωρυχείου είναι εγκληματική και αντιστρατεύεται τους δύο πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, που είναι ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας. Είναι ανύπαρκτη η όποια συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη από μια τέτοια δραστηριότητα, αφού οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας είναι μόνο οκτώ, η ετήσια παραγωγή 40.000 τόνοι, όσους δηλαδή καταναλώνει η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σε μία και μόνη ημέρα. Απεναντίας η επιφανειακή εκμετάλλευση με διαδοχικές βαθμίδες, η διά μηχανικών μέσων απομάκρυνση των άγονων υλικών, η εξόρυξη λιγνίτη, η θραύση και κοσκίνιση αυτού σε μια έκταση 268.000 τ.μ., με προβλεπόμενη διάρκεια λειτουργίας 13 ετών, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο ανάγλυφο της περιοχής, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και θα εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Επιπροσθέτως θα ανοίξει μια πληγή στην περιοχή με υπαρκτό ενδεχόμενο τη χωρική και χρονική επέκταση της λειτουργίας, αφού όλη η περιοχή, σε έκταση 5.000.000 τ.μ., από τις Ράχες μέχρι το Κάστρο Κυπαρισσίας, θεωρείται λιγνιτοφόρα. Επιπροσθέτως θα καταστρέψει ολοσχερώς πολυετείς καλλιέργειες ελαιοδένδρων, που καλύπτουν τη συγκεκριμένη έκταση, με αβέβαιο το νομικό καθεστώς παραχωρήσεως των ιδιοκτησιών, το οποίο σκοπίμως αφήνεται ασαφές στη Μ.Π.Ε. Η προβλεπόμενη θέση για τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου είναι όμορη με οριοθετημένη περιοχή "Natura 2000" και γειτνιάζει με τις Τοπικές Κοινότητες Ραχών, Βρυσών, με τους οικισμούς Μύλων, Μύρου, Μεμί, Μπλεμενιάνων και με πληθώρα κατοικιών, κυρίων και εξοχικών, εκτός σχεδίου.  
Δηλώνουμε επομένως την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα σχέδια λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή. Ζητούμε από τον Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην αρκεστούν στις αποφάσεις που εξέδωσαν, αλλά να δράσουν, ομού με την τοπική κοινωνία, για την αποτροπή εξόρυξης λιγνίτη. Ζητούμε από κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα και κυρίως το ΥΠΕΚΑ να σταματήσει το προωθούμενο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα. Διατρανώνουμε, τέλος, τη βούλησή μας να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου».

Κ.Μπ.