Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 08:17

Επιμένει ο Νίκας για σταθμό σκουπιδιών στον Νέδοντα 

Επιμένει ο Νίκας για σταθμό σκουπιδιών στον Νέδοντα 

 

Εναν προσωρινό κινητό σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (στο πρώην πεδίο βολής), ένα σταθερό Πράσινο Σημείο (πλησίον της ΜΟΛΑΚ), ένα κέντρο ανακύκλωσης μικρής κλίμακας (νότια του ΒΙΟΠΑ), 9 Πράσινα Σημεία Γειτονιάς και 5 σημεία κομποστοποίησης, προβλέπει στο σχεδιασμό του ο Δήμος Καλαμάτας. Αυτός ο σχεδιασμός πρόκειται να συζητηθεί στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης στις 14 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ. Αν δεν υπάρξει απαρτία, η συνεδρίαση θα γίνει μια μέρα μετά, την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, ο κινητός σταθμός μεταφόρτωσης αστικών σύμμικτων απορριμμάτων θα είναι δυναμικότητας 100 τόνων την ημέρα. Κι εκτιμάται πως ο χώρος στο πρώην πεδίο βολής «ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη χρήση, λόγω της γειτνίασης με το χώρο των συνεργείων του δήμου». Αναφέρεται ότι «δεν αναμένεται να υπάρξουν οχλήσεις σε παρακείμενες οικίες, λόγω του τρόπου μεταφόρτωσης των απορριμμάτων απευθείας από το όχημα μέσω της χοάνης στο πρες κοντέινερ». Προστίθεται πως «η προτεινόμενη δραστηριότητα έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με τα προτεινόμενα στο αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ».

Οσον αφορά τα Πράσινα Σημεία, προβλέπεται ένα σταθερό σημείο σε δημοτική έκταση πλησίον της ΜΟΛΑΚ. Εκεί θα συγκεντρώνονται χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, τζάμια, γυαλί, κλαδέματα, μπαταρίες, ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό υλικό, ελαστικά αυτοκινήτων, αμίαντος, αδρανή - μπάζα και χρησιμοποιημένα λίπη - έλαια.

Ακόμα, προβλέπονται ένα κέντρο ανακύκλωσης μικρής κλίμακας, νότια του ΒΙΟΠΑ και 9 Πράσινα Σημεία Γειτονιάς: Στο Ανατολικό Κέντρο επί της Ιλάρχου Κουρκουτά, στο Δυτικό Κέντρο, στο τέλος της Νέδοντος - πλησίον αντλιοστασίου ΔΕΥΑΚ, στο δημοτικό πάρκινγκ της Ναυαρίνου, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, στο Πάρκο Αλμυρού και στις Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών, Θουρίας και Αριος.

Οι χώροι που προτείνονται για τη δημιουργία σημείων κομποστοποίησης, είναι: Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο Ανατολικό Δημοτικό Πάρκο, στο Δυτικό Δημοτικό Πάρκο, στο Δημοτικό Φυτώριο και στο ΒΙΟΠΑ.