Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 20:56

Τυφλό... το πεζοδρόμιο της δυτικής πλευράς της Αριστομένους

Τυφλό... το πεζοδρόμιο της δυτικής πλευράς της Αριστομένους

Να διορθωθεί άμεσα η παραβίαση του σχετικού κανονισμού και να τοποθετηθεί Οδηγός Οδευσης Τυφλών στο νέο υπό κατασκευή πεζοδρόμιο στη δυτική πλευρά της οδού Αριστομένους στην Καλαμάτα.

Ο Οδηγός Οδευσης Τυφλών είναι μια ειδική λωρίδα του δαπέδου από πλάκες διαφορετικής υφής και χρώματος από το υπόλοιπο δάπεδο, που αποσκοπεί στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης. 

Ο Οδηγός αυτός είναι «ανακάλυψη σωτήρια» για ανθρώπους με μειωμένη όραση ή ολική τύφλωση και το ερώτημα που δημιουργείται είναι, γιατί δεν προβλέπεται να τοποθετηθεί στο νέο πεζοδρόμιο που κατασκευάζεται στη δυτική πλευρά της οδού Αριστομένους, στην Καλαμάτα και μάλιστα σε πλευρά της περιοχής της πόλης, που βρίσκονται σχολείο, κτήρια διοίκησης, τα Δικαστήρια αλλά και περιοχή που γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις, όπως το αμφιθέατρο «Κουμουνδούρος» και το ΔΗΠΕΘΕ. Γιατί λοιπόν δεν προβλέφθηκε ο Οδηγός αυτός στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα πεζοδρόμια από πολλές πόλεις της Πελοποννήσου; Προφανώς και είναι γνωστό θέμα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας αφού μάλιστα έχει απασχολήσει και το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα μικρότερο τμήμα του ίδιου δρόμου.

Η μη τοποθέτηση του προαναφερόμενου Οδηγού στο πεζοδρόμιο κεντρικού δρόμου όπως η οδός Αριστομένους στην Καλαμάτα, που φιλοδοξεί να συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες χειμώνα καλοκαίρι, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Ενισχύει το ερώτημα που υπάρχει σχεδόν σε όλους μας, αν ο σχεδιασμός των υποδομών, για δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης πόλης, που αφορά ειδικές ομάδες πληθυσμού, είναι συνειδητοποιημένος επαρκώς από τη σημερινή δημοτική αρχή, που ρυμουλκεί τις τεχνικές υπηρεσίες στα «γούστα της». Οι καταστηματάρχες της περιοχής μόνο ωφελημένοι μπορεί να είναι από το να έχουν επιπλέον πελάτες. Ενώ η αναβίωση της βόλτας στα «Ουζάκια» παλιότερων εποχών δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης όπως και… τότε! Αν η δημοτική αρχή παραμυθιάζει τους καταστηματάρχες ότι τους εξυπηρετεί που δεν βάζει τον Οδηγό Οδευσης ας το εξηγήσει δημόσια. 

Ο Οδηγός Οδευσης Τυφλών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από συγκεκριμένες διατάξεις της νομοθεσίας μας, προβλέπεται σε όλα τα νέα πεζοδρόμια. Συγκεκριμένα πρέπει να τοποθετείται σε πεζοδρόμια με πλάτος ίσο ή μεγαλύτερο των 2,80m και σε όλα τα πεζοδρόμια των εμπορικών δρόμων (αξόνων δραστηριοτήτων), ασχέτως του πλάτους των. 

 

Σταμάτης Μπεχράκης

Δημοτικός Σύμβουλος 

 

«Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»