Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 14:57

Η παράταξη Φούρκα για τη ΔΕΥΑ Σπάρτης

Γράφτηκε από την

Στις 5 Οκτώβρη 2011 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από πρωτοβουλία που λάβαμε ενεργοποιώντας τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.2 του Ν.3852/10 σε συνεργασία με την παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το μείζον θέμα της ΔΕΥΑ Σπάρτης.
Λάβαμε την απόφαση αυτή, γιατί καίτοι από την αρχή της δημοτικής περιόδου το είχαμε ζητήσει επανειλημμένα, φθάσαμε στο τέλος σχεδόν του έτους, και το θέμα δεν είχε εισαχθεί προς συζήτηση στο Δ/Σ.
Δεν γνωρίζουμε τους λόγους της καθυστέρησης, της αναβλητικότητας και τους δισταγμούς της δημοτικής αρχής, σίγουρα εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό, γιατί είναι μια υπηρεσία άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα του πολίτη.
Άλλωστε, έχουν ακουσθεί πάρα πολλά που αφορούν τη λειτουργία της ΔΕΥΑΣ, και θα έπρεπε να δοθούν απαντήσεις, να αποδοθούν ευθύνες, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, ώστε στο εξής να προστατεύσουμε την επιχείρηση, και τους εργαζόμενους, από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
Ετσι, κατά τη συζήτηση του θέματος
1) Εμφανίσαμε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΥΑΣ.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ισολογισμό  της χρήσης του οικονομικού έτους 2010 η ΔΕΥΑΣ εμφανίζει την εξής εικόνα:
Διαθέσιμα κεφάλαια: 40.320,70 ευρώ
Συνολικές απαιτήσεις: 848.341,02 ευρώ
Ζημίες οικ. έτους 2010: 315.327,49 ευρώ
Ζημιές από παρελθόντα έτη: 1.560,218 ευρώ
Σύνολο ζημιών: 1.875.545,59 ευρώ
Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (δάνεια και εγγυήσεις): 1.694,474 ευρώ
Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (προμηθευτές, γραμμάτια, ασφάλειες κλπ): 1.196.688,69 ευρώ
Έξοδα χρήσης δεδουλευμένα (μεταβατικός λογαριασμός): 323.229,21 ευρώ.
Δηλαδή συνολικά η ΔΕΥΑΣ έχει ένα άνοιγμα οφειλόμενο σε ζημιές και σε υποχρεώσεις το οποίο ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 5.088.000,00 ευρώ.
2) Καταγγείλαμε την νομιμότητα απόφασης του Δ/Σ με την εμφάνιση ως ανόργανων εσόδων της επιχείρησης, την πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων από το Δήμο ως εγγυητή των δανείων της, ενώ αυτό έχει επισημανθεί επανειλημμένα στις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών.
3) Ζητήσαμε να ελεγχθεί η νομιμότητα της καταβολής εκ μέρους του Δήμου των δόσεων των δανείων της ΔΕΥΑΣ ως εγγυητής, όταν δεν συντρέχουν οι λόγοι που απορρέουν από τις υποχρεώσεις του εγγυητή Δήμου, που το απαιτούν και που  προκύπτουν μέσα από αποφάσεις τόσο του Δ/Σ της ΔΕΥΑΣ, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.
4) Θέσαμε σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου και ζητήσαμε εξηγήσεις για καταγγελίες των οποίων γίναμε αποδέκτες και οι οποίες εφόσον επιβεβαιωθούν είναι κόλαφος για την ΔΕΥΑΣ και για το Δήμο.
Αφορούν:
α) την αλόγιστη και σπάταλη διαχείριση των πιστώσεων, για εκτέλεση έργων που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΣ.
β) την εκτέλεση έργων δίχως την αντίστοιχη καταβολή των οφειλών από ιδιώτες με απώτερο σκοπό την αρπαγή των ψήφων.
γ) τις συνδέσεις οικοδομών με το δίκτυο αποχέτευσης δίχως επίσης την πληρωμή των οφειλών κλπ.
5) Επισημάναμε το χαράτσι του 80% που πληρώνουν άδικα οι πολίτες μας στους λογαριασμούς της ύδρευσης δίχως να έχουν συνδεθεί με την αποχέτευση επί σειρά πολλών ετών, και χωρίς κανείς να δεσμεύεται τουλάχιστον για το αυτονόητο, αυτό της χρονικής περιόδου της σύνδεσής τους με το βιολογικό.
Η δικαιολογία ότι είναι νόμιμο, δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό, δηλαδή να καταβάλουν οι δημότες χρήματα για μια παροχή υπηρεσιών που δεν τους προσφέρεται.
6) Αναφερθήκαμε στις κατηγορίες που βαρύνουν την επιχείρηση σχετικά με την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού όσον αφορά την ρύπανση του Ευρώτα, και την απόθεση της λυματολάσπης στον ΧΑΔΑ Αφυσσού.
Ολα τα παραπάνω ήταν σε γνώση της Δημοτικής αρχής και δεν αμφισβητηθήκαν.
Αφορούν όμως όλους όσους διετέλεσαν μέλη των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και  μέλη του προηγούμενου Δημοτικού συμβουλίου, είτε από τη θέση της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, γιατί ενώ όλα αυτά ήταν γνωστά, ουδέποτε κανείς από αυτούς ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, και τούτο γιατί όλοι απολάμβαναν μέρος από την ρουσφετολογική λειτουργία της επιχείρησης.
Ας προσέξει η σημερινή δημοτική αρχή γιατί έχει δώσει πολλές υποσχέσεις για αλλαγή των τεκταινόμενων στη ΔΕΥΑΣ, κάτι που δεν είχε κάνει στο παρελθόν ως αντιπολίτευση.
Το τέλος του έτους όπου θα κριθεί πλησιάζει, και τα μηνύματα που φθάνουν δεν είναι θετικά. Παρά την προσπάθεια που καταβάλει το σημερινό Δ/Σ της ΔΕΥΑΣ να απογαλακτισθεί από το παρελθόν, είναι δύσκολο αφού οι ίδιοι συμμετείχαν και στα προηγούμενα.
Η παράταξή μας πιστή στις δεσμεύσεις που έδωσε στους πολίτες αυτού του τόπου, παρακολουθεί από κοντά την λειτουργία της επιχείρησης ασκώντας τον θεσμικό της ρόλο, και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την συνέχιση αυτής της κατηφορικής πορείας.

Ο Επικεφαλής της παράταξης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΟΥΡΚΑΣ









NEWSLETTER