Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 20:24

Εκκληση Νίκα σε κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων 

Εκκληση Νίκα σε κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων 

Να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να δοθεί λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών, για τη ΣΔΙΤ που είναι η μοναδική λύση, κάλεσε χθες την κυβέρνηση ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας.

Για το κρίσιμο Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ παρατήρησε ότι «δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη, γιατί το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να καταλήξουμε εδώ και 30 χρόνια».

Εκφράζοντας τη λύπη του, ζήτησε ως δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Πελοποννήσου η κυβέρνηση «να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, να κάνει νομοθετική ρύθμιση, να τελειώνουμε με τις πλέριες διαδικασίες και τη συζήτηση 30 χρόνων. Να μπει ένα τέλος στις συζητήσεις». Εκτίμησε πως «αποδεικνύουμε ότι δεν μπορούμε, επειδή ο λαϊκισμός, η ψηφοθηρία, το πολιτικό κόστος έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Και στενοχωριέμαι για τη συμπεριφορά όλου του φάσματος του πολιτικού συστήματος». 

Τασσόμενος υπέρ της ΣΔΙΤ είπε ότι «δεν έχει κατατεθεί τίποτα άλλο από τη ΣΔΙΤ που έχει προβλήματα. Εχει λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν είναι προτιμότερο μια ακριβή λύση από το να γεμίσουν οι πόλεις σκουπίδια;». Ανέφερε, μάλιστα, πως «μια Καλαμάτα γεμάτη σκουπίδια το καλοκαίρι θα έχει καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα».

Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για να ακυρώσουν το διαγωνισμό που έχουμε και να κάνουν καινούργιο. Και δήλωσε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τα αρνητικά στοιχεία του. Συνεχίζοντας, παρακάλεσε «την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να λύσει το ζήτημα κεντρικά, αφού δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την επερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. και τη θέση του κόμματος για τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είπε να ρωτήσουμε το Βασίλη Κικίλια και ανέφερε πως δεν είναι δική του δουλειά να κάνει πολιτική εκτίμηση, αλλά αυτοδιοικητική. Συμπλήρωσε ότι «όλη η Ελλάδα έχει ΣΔΙΤ και δεν γίνεται η τοπική διαχείριση μ’ αυτό το θεσμικό πλαίσιο». Απαντώντας σε συναδέλφους του δημάρχους που ζήτησαν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός της Περιφέρειας και να γίνει καινούργιος, αναρωτήθηκε πώς «θα καταργήσουμε διαγωνισμό επικυρωμένο από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί και περιμένει το ΦοΔΣΑ, γιατί «θέλει να μοιράσει το πολιτικό κόστος για την αύξηση των τελών».

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι πριν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων «θα πρέπει να συνεννοηθούμε με την κυβέρνηση, για να υπάρξει υποστήριξη προς τους δήμους σε αρχικό στάδιο, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση τελών», ενώ επεσήμανε πως ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί το αυξημένο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων το πληρώνει εδώ και χρόνια.

 

Γ.Σ.