Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 20:42

Αισιοδοξία Καφαντάρη για τους βιολογικούς καθαρισμούς

Γράφτηκε από τον

Αισιόδοξος και για τα τρία σημαντικά έργα βιολογικών καθαρισμών του δήμου του δήλωσε στην "Ε" ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Ακόμα και για το έργο της Κορώνης που μελετητικά δεν είναι ώριμο, εκτίμησε ότι μπορεί να ενταχθεί και να υλοποιηθεί από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την κακή εκτέλεση του έργου αποχέτευσης στη Χώρα από την ανάδοχο εταιρεία που κήρυξε πτώχευση, το οποίο έχει προβλήματα που πρέπει να αποκατασταθούν πριν λειτουργήσει.
Ειδικότερα, ο κ. Καφαντάρης για το έργο της επέκτασης και της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης της Πύλου σημείωσε: «Εχει κατατεθεί πρόταση για ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος. Είχε συναφθεί προγραμματική σύμβαση του δήμου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ήταν πριν την 1η Ιουλίου), ώστε το έργο να το υλοποιήσει η ΔΕΚΕ. Τώρα, μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων θα το υλοποιήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Το έργο αυτό θα καλύψει το υπόλοιπο της Πύλου ώστε να καλυφθεί αποχετευτικά όλη η πόλη, τη Γιάλοβα και τη νέα μονάδα της ΠΟΤΑ στην περιοχή».
Για τον βιολογικό και την αποχέτευση στον πρώην Δήμο Νέστορος, αφού ανέφερε ότι υποβλήθηκε νέα πρόταση για την ένταξη της αποχέτευσης σε Αμπελόφυτο και Κορυφάσιο στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, επεσήμανε: «Η μονάδα του βιολογικού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και φτιάχνεται ο υποθαλάσσιος αγωγός. Για τα δίκτυα αποχέτευσης της Χώρας υπολείπονται εργασίες, καθώς η ανάδοχος εταιρεία "Δικτύωση" κήρυξε πτώχευση. Θα συνεχίσει και θα τελειώσει το έργο ο επόμενος μειοδότης. Απομένουν και κάποια αντλιοστάσια».
Ωστόσο, ο δήμαρχος σημείωσε -και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη- ότι το έργο δεν έχει εκτελεστεί σωστά και υπάρχουν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν, να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν πριν λειτουργήσει το έργο. Επίσης, ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί ως έργο-γέφυρα στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
Για την Κορώνη παρατήρησε: «Είμαι πολύ αισιόδοξος». Κι εξήγησε ότι έχει κάνει σε συζητήσεις με το γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρεαδάκη και έχει κατατεθεί φάκελος του έργου, προϋπολογισμού 9,5 εκ. ευρώ. Ανέφερε πως μπορεί να ενταχθεί στις αρχές του 2012 με το σύστημα μελέτη - κατασκευή και ο βιολογικός και τα δίκτυα αποχέτευσης της Κορώνης. «Εχουμε πείσει για την αναγκαιότητα του έργου. Είναι έργο - προτεραιότητα», είπε ο κ. Καφαντάρης και πληροφόρησε πως υπάρχει προμελέτη.