Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 18:27

Αποδοχή χρηματοδότησης για νέο Ανοιχτό Θέατρο στην Καλαμάτα

Την ένταξη της κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου (στο Νέδοντα, στο Φυτώριο του δήμου), προϋπολογισμού 998.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών, αποδέχθηκε χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Από τις μειοψηφίες, ωστόσο, εκφράστηκαν από επιφυλάξεις έως και αντιδράσεις για το χώρο που θα κατασκευαστεί το θέατρο.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη, καθώς στο συγκεκριμένο μέτρο του ΕΣΠΑ υπάρχουν 3 εκ. ευρώ για την Ελλάδα. Και γι’ αυτό επεσήμανε τη βοήθεια του Καλαματιανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι έχουμε όλες τις αδειοδοτήσεις κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αλλάξει πολλά πράγματα στον τομέα του πολιτισμού στην πόλη. Ευχήθηκε του χρόνου να έχουμε το έργο και ανέφερε πως επελέγη το μεταλλικό στοιχείο, από ένα ύψος και πάνω για λόγους περιβάλλοντος, για διέλευση του αέρα από το Νέδοντα. Ακόμα, ενημέρωσε ότι το μνημείο για τους εκτελεσθέντες πατριώτες που βρίσκεται στην περιοχή, θα ενταχθεί στο χώρο και θα αναβαθμιστεί.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης που ψήφισε λευκό, εξέφρασε διαφωνίες για τη χωροθέτηση. Ζήτησε γίνει «στις παρυφές λόφου - λατομείου, πιο πάνω στο Νέδοντα, εκεί που σχεδιάζεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων». Εφερε ως παράδειγμα τους χώρους που ανεγείρονταν τα αρχαία θέατρα κι εκτίμησε πως δε θα έχει μεγάλο χρόνο ζωής, λόγω της χωροθέτησης και των μεταλλικών στοιχείων κατασκευής.

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη χωροθέτηση, αλλά ψήφισε θετικά.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος αντέδρασε στη δημιουργία του θεάτρου δίπλα στο Νέδοντα και αναφέρθηκε στον κίνδυνο της πλημμύρας. Ψήφισε αρνητικά και ρώτησε «ποιοι έφτιαξαν ένα θέατρο 2.000 θέσεων, δίπλα στο ποτάμι;».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης έκανε λόγο για αποσπασματική λύση και είπε πως υπάρχει δυνατότητα να γίνει στο Ασπρόχωμα, στα Λέικα και στη Βέργα.

Γ.Σ.