Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 21:56

64,3 εκ. ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας (βίντεο)

 

Στα 64.374.014,99 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2018, που πέρασε χθες κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή και πάει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι παρατάξεις των μειοψηφιών άσκησαν τη συνήθη κριτική και η δημοτική αρχή παρατήρησε πως ο δήμος πατάει σε στέρεα πόδια και δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος είπε ότι “η κατάσταση του δήμου δεν εμπνέει καμία ανησυχία, είμαστε σε πολύ καλή λειτουργία. Τα δάνεια δεν ξεπερνούν το 1,5% του προϋπολογισμού”. Εκανε λόγο για εισπράξεις απαιτήσεων που έρχονται από παλιά κι εκτίμησε πως “οι τελευταίες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα βελτιώσουν την κατάσταση, θα μπουν χρήματα. Και θα αξιοποιήσουμε και τη ρύθμιση για τα πολεοδομικά”.

Η διευθύντρια Οικονομικών Γεωργία Ηλιοπούλου παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός “είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός” κι ενημέρωσε για τα 12 εκ. ευρώ της πρόβλεψης για τις μη εισπράξεις. Είπε ότι “το 2013 - 2014 με την ευνοϊκή ρύθμιση οι εισπράξεις ξεπέρασαν το διπλάσιο από αυτό που είχαμε προβλέψει. Το ίδιο θα γίνει και τώρα”.

Εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για το κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων και για το δανεισμό για αναπλάσεις, καθώς και γενικότερη (αόριστη) κριτική για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και δήλωσε πως καταψηφίζουν γιατί “κινείται στη βάση της λογικής προηγούμενων προϋπολογισμών”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος παρατήρησε πως “αποτελεί αντιγραφή του προηγούμενου προϋπολογισμού” κι επέκρινε την κυβέρνηση που παρακρατάει παράνομα πόρους της αυτοδιοίκησης και βάζει επιπλέον φόρους. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή που ζητάει εκατομμύρια ευρώ από τους δήμους και δεν ζητάει τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση. Κι εκτίμησε πως “η τοπική διοίκηση έχει χάσει κάθε ίχνος κοινωνικού χαρακτήρα και λειτουργεί στη βάση της ανταποδοτικότητας, που θα οδηγήσει σε αύξηση των τελών”.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Φάβας είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Μπούχαλης παρατήρησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει κάνει αύξηση δημοτικών τελών τα τελευταία χρόνια.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς ανέφερε ότι έπρεπε να έχει γίνει μείωση των τελών, για να είμαστε εντάξει απέναντι στους δημότες μας.

Απαντώντας για την απλή αναλογική, ο αντιδήμαρχος Θαν. Ηλιόπουλος ευχήθηκε “να μην λειτουργήσει, να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική, γιατί θα είναι ακέφαλοι οι δήμοι και δεν θα ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί”.

Γ.Σ.