Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 17:44

Νίκας: “Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα αντιπλημμυρικά έργα” 

Νίκας: “Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα αντιπλημμυρικά έργα” 

“Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα γίνουν από την κυβέρνηση, από τον υπουργό Υποδομών, τον κ. Σπίρτζη. Βρισκόμαστε ενόψει της ανακοίνωσης για έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”.

Αυτό επεσήμανε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, ενημερώνοντας για την προχθεσινή σύσκεψη για τη μελέτη του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου που εκπονεί ο “Μορέας”, υπό την επίβλεψη του υπουργείου.

Αντίθετα με τις πληροφορίες μας ότι η μελέτη δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, καθώς η κυβέρνηση αναζητεί και τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του μεγάλου έργου, ο κ. Νίκας ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη και λαμβάνει υπόψη τις πυρκαγιές του 2007, το Νέδοντα, τη θωράκιση του αεροδρομίου και της ΒΙΠΕ, καθώς και το βάλτο. Παραδέχθηκε ότι έχει παραμέτρους και νομικές κι ενημέρωσε πως λόγω της μελέτης, ο δήμος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε έργα και μελέτες. Συγκεκριμένα, να αναβάλει για 2 μήνες τη μελέτη του καθηγητή Λέκκα από το Πανεπιστήμιο Αθήνας και τον επιπλέον αγωγό στη Βαγγέλη Δράκου. Για τους κατοίκους της Βαγγ. Δράκου και της περιοχής Αγίων Αναργύρων, “που στην αγωνία τους γίνονται μηχανικοί”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συνέστησε υπομονή.

Στις επιφυλάξεις μας ότι ακόμα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ούτε μελέτη υπό εκπόνηση, αναγνώρισε πως υπάρχουν “προβλήματα, εμπόδια νομικά και κακοτροπίες από κάποιους” και παρατήρησε ότι το έργο θα είναι της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο δήμαρχος είπε ότι γίνονται συντηρήσεις σε χειμάρρους και πως το βασικό πρόβλημα είναι οι καταπατήσεις. Για τις οριοθετήσεις που δεν έχουν γίνει, ανέφερε ότι είναι μια μακρόχρονη διαδικασία που πρέπει να οδηγήσει σε κατεδάφιση κατοικιών και πολυκατοικιών, οι οποίες όμως έχουν νομιμοποιηθεί. 

Εκανε λόγο για προγραμματισμό οριοθετήσεων στη ΔΕΥΑΚ κι επανέλαβε πως οι υπόγειοι αγωγοί είναι η λύση για τις καταπατήσεις.

 

Γ.Σ.