Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 08:54

380 καταγγελίες στον Συμπαραστάτη του Δημότη στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

 

Με 380 καταγγελίες και αναφορές ασχολήθηκε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας, τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, από τις 2 Ιουνίου 2015 έως τις 19 Ιουλίου 2017.

Το στοιχείο αυτό τόνισε ο ίδιος ο Συμπαραστάτης, ο δικηγόρος Γιώργος Φερετζάκης, χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσιάζοντας την έκθεσή του.

Απαντώντας σε συμβούλους των μειοψηφιών, είπε ότι όλες οι καταγγελίες και οι αναφορές έχουν βρει κάποιο δρόμο ή έχουν επιλυθεί.

Οι καταγγελίες και οι αναφορές που έγιναν (για κάποιες από αυτές χρειάστηκαν ερωτήματα σε υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες) αφορούσαν, μεταξύ άλλων: Την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Τις υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τα ΑμεΑ. Κλοπές και φθορές ξένης ιδιοκτησίας λόγω υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας. Τη διεξαγωγή ελέγχων Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τα πυρηνελαιουργεία. Τις παραβατικές συμπεριφορές από ομάδες ανηλίκων - ενηλίκων που πετούν πέτρες έξω από το Πάρκο Σιδηροδρόμων. Τις απολλοτριώσεις. Την απαγόρευση εισόδου ζώων συντροφιάς στο Πάρκο Σιδηροδρόμων. Τις επιδόσεις πρωτοκόλλων καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης και πρωτόκολλα κατεδάφισης. Τη ρύπανση από πανό εκδηλώσεων. Την παροχή άδειας για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου σε ελεγχόμενη στάθμευση έξωθεν της οικίας. Τον τραυματισμό πολίτη από λακκούβα. Τους καθαρισμούς οικοπέδων και αυτοφυούς βλάστησης. Την αποκατάσταση επικίνδυνων δρόμων. Τις παράνομες σταθμεύσεις σε πεζόδρομους στο Ιστορικό Κέντρο.

Σε συνέντευξή του στην “Ε”, που περιλαμβανόταν στην έκθεση, ο κ. Φερετζάκης σημείωνε πως οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν την Πολεοδομία, τη Δημοτική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος ζήτησε από το Συμπαραστάτη απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Ποια ήταν τα αποτελέσματα της διαμεσολάβησης. Αν υπήρξαν φαινόμενα κακοδιοίκησης από την πλευρά του δήμου. Αν οι δημότες βρήκαν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Αν επέπληξε τις υπηρεσίες του δήμου.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος παρατήρησε ότι “ο Συμπαραστάτης είναι συμπαραστάτης της δημοτικής αρχής. Βοηθάει στην υλοποίηση της πολιτικής της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης”.

Ο σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε απάντηση στο ερώτημα “πόσες καταγγελίες κρίθηκαν υπέρ του δήμου και πόσες υπέρ των δημοτών”.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος τάχθηκε υπέρ της παραμονής και της ενίσχυσης του θεσμού του Συμπαραστάτη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για “τη μία καταγγελία ανά 2 ή και παραπάνω ημέρες” και για το γεγονός πως δεν υπάρχει καταγγελία για την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εκθείασε το συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο του κ. Φερετζάκη και τη συνεργασία του με το Συνήγορο του Πολίτη και τον ευχαρίστησε για ό,τι κάνει. Μάλιστα, ανέφερε ότι “βοήθησε η Καλαμάτα, ο δήμος, να μην καταργηθεί η θέση του Συμπαραστάτη” - ενώ ο ίδιος αρχικά είχε απαξιωτική άποψη για το θεσμό και τη θέση και δήλωνε πως “ο καλύτερος συμπαραστάτης είναι ο δήμος”.

Γ.Σ.