Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 18:13

Δήμος Τριφυλίας: Ανάκληση απόφασης για τη νομική στήριξη των αιρετών

Γράφτηκε από τον
Δήμος Τριφυλίας: Ανάκληση απόφασης για τη νομική στήριξη των αιρετών

Σε ανάκληση της προηγούμενης απόφασής της να μην ορίσει δικηγόρο από το Δήμο για τη νομική υπεράσπιση του πρώην αντιδημάρχου Τριφυλίας Ευστάθιου Ανδρινόπουλου, για θέμα που αφορούσε το ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων, προχώρησε χθες η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας.

Κι αυτό λίγες ημέρες μόνο μετά την αρχική της απόφαση που στηρίχτηκε στην εισήγηση της νομικής συμβούλου του δήμου ότι δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, καθώς κατηγορείται από υπηρεσία του Δημοσίου.

Ωστόσο χθες στην εισήγησή του ο κ. Ανδρινόπουλος, που σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η απόφαση που έπρεπε να πάρει η Οικονομική Επιτροπή ως όργανο του δήμου ήταν πολιτική, ενώ και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος τόνισε ότι δεν μπορεί ο κάθε αιρετός όταν ασκεί τα καθήκοντά του εκτελώντας αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να μένει ανυπεράσπιστος. Τελικά αποφασίστηκε να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση και μάλιστα όλοι οι αιρετοί να έχουν νομική υποστήριξη από το δήμο όταν κατηγορούνται για παραβάσεις που αφορούν την εκτέλεση συλλογικών οργάνων του. Πάντως για την συγκεκριμένη υπόθεση του κ. Ανδρινόπουλου που θα εκδικαστεί αυτή την Πέμπτη, ο ίδιος ζήτησε να μην οριστεί δικηγόρος από το δήμο.

Το θέμα τέθηκε σε συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή από τον κ. Ανδρινόπουλο που σημείωσε ότι η νομική σύμβουλος του δήμου χειρίστηκε ερασιτεχνικά το ζήτημα, λέγοντας ότι το δικαστήριο ήταν να γίνει τον Ιανουάριο του 2017 και τότε ζήτησαν την αναβολή μετά και από δική της προτροπή για να οριστεί νομική σύμβουλος από το δήμο. Οπως είπε, ο ίδιος έκανε σχετική αίτηση στις 23 Ιανουαρίου και το θέμα ήρθε ως έκτακτο λίγες ημέρες πριν το δικαστήριο. Και πέρα από τη νομική τεκμηρίωση της γνωμοδότησης της νομικού, καθώς ανέφερε ανάλογη περίπτωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης που ορίστηκε δικηγόρος, είπε πως το θέμα είναι πολιτικό, η Οικονομική Επιτροπή είναι πολιτικό όργανο του δήμου και τέτοιες αποφάσεις παίρνει. “Δηλαδή αν βρεθεί αύριο κατηγορούμενος ένας αντιδήμαρχος γιατί τα σκουπίδια πάνε στο Αλιμάκι κάτι το οποίο έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα έχει ο αντιδήμαρχος νομική υποστήριξη;” αναρωτήθηκε. Ζήτησε την απόσυρση της προηγούμενης απόφασης και αν δεν γίνει αυτό, τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα ξανασυμμετέχει σε συνεδρίαση της επιτροπής.

Η πρόεδρος και αντιδήμαρχος Γιάννα Κωνσταντέλου σημείωσε ότι η εισήγηση της νομικής συμβούλου δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ σημείωσε πως αν έπαιρναν άλλη απόφαση δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη. Και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσούλας σημείωσε πως η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έχει να κάνει με την εισήγηση της νομικού, η οποία δεν υποχρεώνεται να κάνει κάτι που πιστεύει ότι δεν είναι σωστό.

Από τις αντιπολιτεύσεις ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε ότι το όλο θέμα προέκυψε καθώς υπήρχε κωλυσιεργία στο να γίνει η γνωμοδότηση στο αίτημα του κ. Ανδρινόπουλου που ήταν από τον Ιανουάριο και υποστήριξε ότι η προηγούμενη απόφαση πρέπει να ανακληθεί, ενώ και η Ιωάννα Μαραβελή ζήτησε την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης.

Τελικά και αφού ακούστηκαν όλες οι απόψεις και υπήρξε κοινή κατεύθυνση ότι οι αιρετοί θα πρέπει να τυγχάνουν νομικής κάλυψης από το δήμο, η πρόεδρος έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση για ανάκληση της προηγούμενης, κάτι που έγινε δεκτό ομόφωνα. Πάντως ο κ. Ανδρινόπουλος διευκρίνισε ότι δεν θέλει η επιτροπή να ορίσει νομικό για την υπεράσπισή του, όπως και έγινε.

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER