Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 08:48

Πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου με μοντέλο την Αριστομένους; (βίντεο)

Πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου με μοντέλο την Αριστομένους; (βίντεο)

Ως προπομπό της πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου βλέπει ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης, τη μονοδρόμηση της οδού στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα, παραλληλίζοντάς την με το παράδειγμα της Αριστομένους που ξεκίνησε ως μονόδρομος κι έγινε πεζόδρομος, με τη σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών που αρχικά αντιδρούσαν. 

Στη συζήτηση για τη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου μπήκε και το Αστικό ΚΤΕΛ, που αντιδρά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ζητεί από τη δημοτική αρχή “να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία μονομερούς κυκλοφοριακής αλλαγής της Ναυαρίνου, προτού συνταχθεί η απαραίτητη επιστημονική κυκλοφοριακή μελέτη και προτού γίνει η απαραίτητη και αυτονόητη διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους κι εμπλεκόμενους φορείς”.

Ειδικότερα, χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξέφρασε κατά πλειοψηφία θετική άποψη για την πρόταση της δημοτικής αρχής και απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με τη μελέτη της ανάπλασης στο πρώτο αυτό τμήμα της Ναυαρίνου.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Β. Τζαμουράνης υποστήριξε το ενδεχόμενο της πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου, εκτιμώντας ότι “μελλοντικά μπορεί να γίνει εύκολα η πεζοδρόμηση” και αναφέροντας το παράδειγμα της Αριστομένους που δημοπρατήθηκε ως μονόδρομος και με το έργο που υλοποιήθηκε, έγινε πεζόδρομος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής - αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος είπε ότι η πρόταση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου γίνεται με βάση οδηγίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Διευκρίνισε πως η πρόταση θα πάει στη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα για έγκριση κι εξήγησε ότι και η αποψινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι εισηγητικού χαρακτήρα πρόταση προς την Αποκεντρωμένη.

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Β. Τζαμουράνης ενημέρωσε για τις οδηγίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και παρατήρησε πως “ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης ασκεί πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο κι εγκρίνει τις αποφάσεις. Αν εγκριθούν, θα υλοποιηθεί η ρύθμιση, η μονοδρόμηση”. Παραδέχθηκε ότι “το σωστό θα ήταν να έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη παρεμβάσεων, όχι μόνο κυκλοφοριακή, αλλά ποτέ δεν είχαμε” και υπενθύμισε ότι αυτά προτείνονται “είναι γνωστά στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν γίνει και διαβουλεύσεις”. Συμφώνησε ότι φορείς του ΤΕΕ πρότειναν πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου και θύμισε πως ο μελετητής (Ζέκκος) έχει καταθέσει 6 ή 8 εναλλακτικές λύσεις για τη Ναυαρίνου. Ο διευθυντής επεσήμανε ότι “η μονοδρόμηση μπορεί μελλοντικά να μας οδηγήσει στην πεζοδρόμηση” και αναφέρθηκε στην εμπειρία της Αριστομένους, που δημοπρατήθηκε σαν μονόδρομος και στη διαδρομή κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των επαγγελματιών και φθάσαμε στην  πεζοδρόμηση. Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι “η προσέγγισή μας είναι στη σωστή κατεύθυνση, μελλοντικά μπορεί να γίνει εύκολα η πεζοδρόμηση”.

Η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα ανέφερε ότι από τον Απρίλιο ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει πρόταση στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και αναμένεται η έγκριση. Και υπενθύμισε πως η πρόταση αυτή προβλέπει ανάπλαση και μονοδρόμηση.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Μπάκας τάχθηκε υπέρ των παρεμβάσεων και παρατήρησε πως αργά ή γρήγορα θα γίνουν μονοδρομήσεις ή πεζοδρόμηση στη Ναυαρίνου, θα οδηγήσουν εκεί οι καταστάσεις, η ανάπτυξη.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ανδρέας Καραγιάννης παρατήρησε ότι η ανάπλαση είναι ο άνθρωπος και είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας τάχθηκε υπέρ της πλήρους πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου και αναρωτήθηκε γιατί απορρίφθηκε η πρόταση του ΤΕΕ για πεζοδρόμηση. Ψήφισε λευκό, γιατί, όπως εξήγησε, δεν αποκλείει την πεζοδρόμηση στο μέλλον.

Ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος καταψήφισε την πρόταση και έκανε λόγο για πρόταση αποσπασματική, χαοτική που στερείται κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής μελέτης. Είπε ότι “χρειάζεται παρέμβαση, όχι αυτή που προτείνετε” και μίλησε για κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Σύμφωνα με την πρόταση: “Προβλέπεται δημιουργία μιας λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80 μέτρων, διαστρωμένη αντί της ασφάλτου, με έγχρωμους κυβόλιθους. Η ζώνη αυτή προτείνεται να τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8 μέτρων από τις οικοδομικές γραμμές των αντίστοιχων οικοδομικών τετραγώνων στη βόρεια πλευρά της Ναυαρίνου και θα καταλαμβάνει τμήμα του σημερινού οδοστρώματος. Στη συνέχεια και λίγο πιο νότια, δημιουργείται μια ουδέτερη ζώνη - λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1 μέτρου μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, για το διαχωρισμό των αξόνων κυκλοφορίας ποδηλάτων και οχημάτων. Με δεδομένο λοιπόν τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Ναυαρίνου από Φαρών μέχρι Ακρίτα (κατεύθυνση Δ-Α), προτείνεται συγχρόνως και η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου -σε βάρος του υφιστάμενου δρόμου- κατά 4 περίπου μέτρα, με ταυτόχρονη κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το μέτωπο της ανάπλασης. Για την αστική συγκοινωνία -με κατεύθυνση επίσης προς το κέντρο της πόλης- προτείνεται η πορεία του λεωφορείου να πραγματοποιείται διά μέσου της οδού Ακρίτα έως την οδό Κρήτης, στη συνέχεια από Κρήτης αριστερά μέχρι τη Φαρών, έπειτα στροφή προς τα νότια μέχρι τη Ναυαρίνου και από κει διά μέσου των οδών Τσαμαδού - Αναλήψεως - Ψαρών και Κρήτης, η πορεία του λεωφορείου να καταλήγει και πάλι στη Φαρών”.

Γ.Σ.