Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 09:41

Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ζητούν αποζημίωση από το Δήμο Καλαμάτας 

Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ζητούν αποζημίωση από το Δήμο Καλαμάτας 

 

Αποζημιώσεις από το Δήμο Καλαμάτας, κοντά στα 2.000 ευρώ, ζητούν δύο δημότες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, για τις ζημιές που υπέστησαν τα οχήματά τους με ευθύνη του δήμου.

Στην αυριανή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή πρόκειται να συζητήσει και να εγκρίνει την κατάρτιση εξώδικου συμβιβασμού για την καταβολή αποζημίωσης, γι’ αυτές τις δύο περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η πρώτη περίπτωση αφορά αποζημίωση ύψους 1.322 ευρώ, για τη ζημιά σε ΙΧ, στην οδό Αγίων Αναργύρων στο Πέταλο, στις 11 Ιουλίου, όταν έσπασε ευκάλυπτος και μια μεγάλη κλάρα καταπλάκωσε το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, το οποίο ήταν παρκαρισμένο κάτω από δέντρο.

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται από έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έσπευσε για να κόψει και να απομακρύνει την κλάρα. Ο νομικός σύμβουλος του δήμου στη γνωμοδότησή του αναφέρει ότι “στοιχειοθετείται αντικειμενική ευθύνη του δήμου προς αποζημίωση, δεδομένου ότι η συντήρηση των ευρισκόμενων σε δημοτικούς χώρους δέντρων ανήκει στην αρμοδιότητα του οικείου ΟΤΑ”. Γνωμοδοτεί πως “συντρέχουν οι προϋποθέσεις του συμβιβασμού. Το αιτούμενο ποσό περιορίζεται στο κεφάλαιο που δαπανήθηκε για την αποκατάσταση της ζημιάς 1.322 ευρώ”.  Επισημαίνει ότι σε  περίπτωση που ο ζημιωθείς προσφύγει στο δικαστήριο και δικαιωθεί, “ο δήμος θα επιβαρυνθεί με δικαστικά έξοδα και με τόκους υπερημερίας, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να ζητηθεί από τον αιτούντα και τελικά να επιδικαστεί υπέρ του και περαιτέρω αποζημίωση, λόγω ηθικής του βλάβης”.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά αποζημίωση ύψους 670 ευρώ, για τη ζημιά σε Ι.Χ., στην οδό Ψαρρέα και Ρωμανού, στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν έπεσε σε λακκούβα.

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται από το δελτίο της Τροχαίας, που βεβαιώνει ότι αιτία ήταν η πρόσκρουση σε λακκούβα, αναφέροντας ότι “στην οδό Ιωάννου Ψαρρέα υπάρχει κακοτεχνία στο οδόστρωμα - λακκούβα μεγάλων διαστάσεων”. Ο νομικός σύμβουλος αναφέρει πως “στοιχειοθετείται αντικειμενική ευθύνη του δήμου προς αποζημίωση, δεδομένου ότι η συντήρηση της συγκεκριμένης οδού ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας”. Επισημαίνεται ότι “η πτώση του αυτοκινήτου στη λακκούβα ήταν η μόνη αιτία της ζημιάς”. 

Και εδώ γνωμοδοτεί πως “συντρέχουν οι προϋποθέσεις του συμβιβασμού”, ενώ και για τις δύο περιπτώσεις παρατηρεί ότι “κρίνεται σκόπιμο να κληθεί ο αιτών και με σχετική υπεύθυνη δήλωσή του να αποδεχθεί την απόφαση αυτή και να παραιτηθεί από κάθε τυχόν περαιτέρω αξίωσή του από το συμβάν”.

Γ.Σ.