Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 18:46

Προχωρούν οι μελέτες για το Μιναγιώτικο φράγμα

Γράφτηκε από τον
Προχωρούν οι μελέτες για το Μιναγιώτικο φράγμα

Προχωρούν οι μελέτες για το σημαντικό έργο του Μιναγιώτικου φράγματος και των δικτύων του στην Πυλία, που προβλέπεται να αρδεύσει 35.000 περίπου στρέμματα. Οι μελέτες εκπονούνται με την ευθύνη και την επίβλεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατατέθηκε ο φάκελος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δημοσιοποίηση, διαβούλευση και γνωμοδότηση, που αφορά: Προμελέτη - οριστική μελέτη φράγματος Μιναγιώτικου και οριστική μελέτη αρδευτικού δικτύου.

Ειδικότερα, οι μελέτες ποσού 1.567.930,20 ευρώ, προβλέπουν: 1) Σύνταξη προμελέτης, οριστικής μελέτης και τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή του Μιναγιώτικου, που θα κατασκευαστεί στην επαρχία Πυλίας επί του ομώνυμου ρέματος και σε θέση που βρίσκεται 5,5 χιλιόμετρα περίπου σε ευθεία απόσταση από τις εκβολές του και 1,6 χλμ. περίπου δυτικά του οικισμού Βλασέικα. 2) Σύνταξη οριστικής μελέτης και τευχών δημοπράτησης των αρδευτικών δικτύων σε έκταση 35.000 στρεμμάτων με αντλιοστάσια και δεξαμενές άρδευσης και με τα κατάλληλα όργανα ασφάλειας - λειτουργίας και υδροληψίες άρδευσης, από τις οποίες θα τροφοδοτούνται τα δίκτυα διανομής.

Οι αγροτικές εκτάσεις που θα αρδευθούν εκτείνονται από την παραλιακή ζώνη δυτικά της περιοχής Φοινικούντας, Καμαρίων και Φοινίκης και προς βορρά μέχρι την Καλλιθέα και τη Μηλίτσα. 

Η εκτιμώμενη ετήσια απόληψη νερού από τον ταμιευτήρα αναμένεται να είναι ίση με 8.633.410 κυβικά μέτρα. 

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις τις οποίες αφορά το έργο ανήκουν: α) Στη Δημοτική Ενότητα Μεθώνης, στα πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης. β) Στη Δημοτική Ενότητα Πύλου, στα πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Περιβολακίων. γ) Στη Δημοτική Ενότητα Αίπειας, στο πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα Μηλίτσας. δ) Στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης, στο πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα Καπλανίου - Εξοχικού.

Ο χρόνος δημόσιας διαβούλευσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι από 19 Δεκεμβρίου μέχρι 23 Φεβρουαρίου, και το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του έως τις 8 Φεβρουαρίου.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER