Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 09:34

Ο Μάκαρης κατηγορεί τον Νίκα για παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον

 

Aμεση και πολύπλευρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με έκτακτη σύγκλησή του, για πλήρη διαλεύκανση της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, μετά την απόφαση κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζήτησε χθες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία συμβούλων της παράταξής του, επέκρινε δριμύτατα το δήμαρχο ότι “ξεκάθαρα παραπλανούσε το Σώμα την περασμένη Πέμπτη, καθώς απέκρυψε τα έγγραφα που είχε στείλει για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μας καθησύχαζε για την κατάσταση στη Μαραθόλακκα”.

Ο κ. Μάκαρης επανέλαβε πως υπάρχουν τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα στη Μαραθόλακκα και παρατήρησε μεταξύ άλλων: “Είναι μια απέραντη χωματερή, δεν γίνεται καμία διαχείριση. Στραγγίδια ρέουν προς το Νέδοντα. Δέματα έχουν σπάσει, εφάπτονται σε δασική έκταση και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων είναι επικίνδυνες. Είναι ιδιαίτερα προβληματική η αποκατάσταση της χωματερής”.

Κατηγόρησε τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, που “μας καθησύχασαν στο Συμβούλιο ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Ομως είχαν κάνει έγγραφα και ζητούσαν την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Αφού εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, ζήτησε την “άμεση σύγκληση του Δ.Σ. χωρίς τη συλλογή υπογραφών. Εκτακτο Δ.Σ., όλα επί τάπητος, όλα στο φως”.

Ο Μ. Μάκαρης ανέφερε ότι “είναι τεράστιο το περιβαλλοντικό θέμα στη Μαραθόλακκα. Δείχνει ότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνος του ο δήμαρχος και καταφεύγει σε ακραίες μεθόδους”. Είπε, ακόμα, πως “ο δήμος έπρεπε να αγοράσει μηχανήματα και να κάνει μόνος του τη διαχείριση” και πρόσθεσε ότι “οι εργαζόμενοι, ο πρώην και ο νυν ανάδοχος να μας πουν τι θα κάνουν με τα σκουπίδια”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, αναρωτήθηκε: “Χρειάζεται εργολάβος να διαχειρίζεται τα απορρίμματα;” και εκτίμησε πως “δεν είναι σωστή θέση η Μαραθόλακκα”, όμως διευκρίνισε ότι “έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, πρέπει να γίνει κάτι. Ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του. Η Μαραθόλακκα είναι μια αποτυχημένη διαχείριση”.

Για την άποψη του δημάρχου “να ρωτήσουν την κυβέρνηση ως κυβερνητικοί που είναι”, απάντησε ότι “είμαστε παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι κομματικό σχήμα”.

Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας (Στ. Σταματόπουλος, Δ. Φαββατάς, Στ. Μπεχράκης) παρατήρησαν πως “είμαστε δημοτική παράταξη και απευθυνόμαστε στα όργανα του δήμου. Η ταύτισή μας με το κόμμα δεν είναι σωστή. Το σχόλιο το επιστρέφουμε στο δήμαρχο. Να γίνει διαλογή στην πηγή και τα Πράσινα Σημεία και ό,τι μένει να πηγαίνει στην κεντρική διαχείριση. Είναι αδιανόητο να λέει ο δήμαρχος ότι εκβιάζεται. Ο ίδιος τους έφερε στο προσκήνιο και τώρα τους μηνύει”.

Γ.Σ.