Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 20:03

Ικανοποίηση αλλά και κριτική για το καρναβάλι της Μεσσήνης

Ικανοποίηση αλλά και κριτική για το καρναβάλι της Μεσσήνης

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, προχθές το βράδυ, ο απολογισμός των αποκριάτικων εκδηλώσεων και του φετινού καρναβαλιού.

Για “καλή εικόνα, παρά τον άσχημο καιρό” μίλησαν όσοι από τους δημοτικούς συμβούλους πήραν τον λόγο, ωστόσο από την πλευρά του ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε αρκετό προβληματισμό, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα οργάνωσης και καθυστερήσεων, που οδήγησαν -όπως υποστήριξε- στη μειωμένη φετινή συμμετοχή συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

Ο ίδιος επέκρινε την έλλειψη διαφημιστικής εκστρατείας και επικοινωνίας ως προς τις εκδηλώσεις, ενώ εκτίμησε ότι και ο λόγος του Καρνάβαλου ήταν “απογοητευτικός, χωρίς σάτιρα, σαν να ήταν λογοκριμμένος” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ωστόσο απέδωσε εύσημα στους υπαλλήλους του δήμου που -όπως είπε- υπερέβαλαν εαυτούς.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο τριψήφιος αριθμός χρόνων μπροστά από τη διοργάνωση αποτελεί “ισχυρή παρακαταθήκη για ένα καρναβάλι εστιασμένο περισσότερο στην παράδοση, χωρίς παράταιρα νεωτεριστικά στοιχεία που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του και χωρίς να χρησιμοποιείται για την προσωπική προβολή κάποιων”, τονίζοντας ότι θα πρέπει η οργάνωση του θεσμού αυτού να είναι ανοιχτή στον κόσμο.

Ταυτόχρονα στάθηκε στο γεγονός ότι “ακούστηκαν φέτος αρκετές αρνητικές κριτικές”, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υιοθετεί πλήρως τις αναφορές που έγιναν σε "κατάντια”, αλλά "οι εν λόγω κριτικές θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό" - ιδιαίτερα όταν γίνονται από ανθρώπους “που ξέρουμε πόσο αγαπάνε και πονάνε αυτόν τον τόπο”, σημείωσε ο Γ. Αθανασόπουλος,

Κάλεσε τέλος τη δημοτική αρχή να μην υιοθετήσει ως θεματική του επόμενου καρναβαλιού -όπως ακούγεται- την “Μεθυσμένη Πολιτεία” του Νησιώτη συγγραφέα Σωτήρη Πατατζή: “Για όνομα του Θεού, μην συνδέσετε τον Πατατζή με το καρναβάλι, είναι τεράστιο λάθος. Αντί για αυτό, ας οργανώσει ο δήμος μια διημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο συμπατριώτη μας, ώστε οι νέοι της πόλης και του δήμου να μάθουν ποιος ήταν ο Σ. Πατατζής και το έργο του” σημείωσε καταλήγοντας ο Γ. Αθανασόπουλος.

 

Ο “ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙΡΟΣ”

Δεν συμφώνησε η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου, απαντώντας στον δημοτικό σύμβουλο, χαρακτηρίζοντας το καρναβάλι “πετυχημένο” και αποδίδοντας στον... “στρατηγό καιρό” την περιορισμένη συμμετοχή και τη μην άφιξη εκδρομέων, καθώς -όπως είπε- είχαν υπάρξει συνεννοήσεις με ταξιδιωτικά γραφεία.

Απέρριψε εξ άλλου τη μετάθεση της οργανωτικής ευθύνης εκτός δήμου, λέγοντας ότι ο δήμος είναι ανοιχτός πάντα σε προτάσεις και συνεργασίες με ιδιώτες.

Η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι έχει ήδη απαντήσει στα αρνητικά σχόλια, τα οποία, κατά την εκτίμησή της, ήταν πολύ λιγότερα από τα θετικά: “Τα αρνητικά σχόλια αποτέλεσαν εξαίρεση” είπε, προσθέτοντας όσον αφορά τα νεωτεριστικά στοιχεία ότι πλέον “η Μεσσήνη είναι μια πολυπολιτισμική πόλη”.

Τέλος, απαντώντας για την θεματική του επόμενου καρναβαλιού και την αναφορά στην “Μεθυσμένη Πολιτεία” υποστήριξε ότι “κανείς δεν είπε ότι αυτός θα είναι ο τίτλος, η αναφορά αυτή είναι σχετική με την μέθη που έχει ο καθένας μέσα του, προσφέροντας και συμμετέχοντας”.

Β.Γ.Μ.