Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 08:13

Γερμανοί αρχιτέκτονες για αναπλάσεις στην Καλαμάτα

 

Οκτώ Γερμανοί αρχιτέκτονες θα βρεθούν στην Καλαμάτα 23 με 28 Απριλίου, και μαζί με ντόπιους κι άλλους Ελληνες συναδέλφους τους θα καταθέσουν προτάσεις - μελέτες για την ανάπλαση περιοχών της πόλης.

Ολοι αυτοί οι αρχιτέκτονες θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ Αρχιτεκτονικής που θα γίνει στην Καλαμάτα εκείνες τις μέρες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρίαση αναμένεται να εγκρίνει τη διεξαγωγή του φόρουμ και τη διάθεση πίστωσης 4.900 ευρώ για τη φιλοξενία των Γερμανών αρχιτεκτόνων.

Οπως υπενθυμίζει η εισήγηση, ο δήμαρχος του Στέιναχ στο κρατίδιο Βάδης - Βυρτεμβέργης της Γερμανίας, με εντολή του υφυπουργού Χανς Γιοακίν Φούχτελ, είχε επισκεφθεί την Καλαμάτα το 2015 και το 2016 (δύο φορές) και συμφωνήθηκε η συνεργασία σε θέματα αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων και ανάδειξης της ομορφιάς της Καλαμάτας, μέσω έργων που θα περιλαμβάνουν λύσεις απλές, συμβατές με την πόλη και το φυσικό περιβάλλον και όχι μεγάλου κόστους.

Αντιπροσωπεία του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου Βάδης - Βυρτεμβέργης, μάλιστα, είχε έρθει στην Καλαμάτα 11 με 13 Ιουλίου 2016. Οταν όμως οι εκπρόσωποι του Γερμανικού Επιμελητηρίου προέβαλαν απαιτήσεις εκτός του πλαισίου της εθελοντικής και άνευ ανταλλαγμάτων προσφοράς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας διέκοψε κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Με παρέμβαση του Γερμανού δημάρχου η συζήτηση επανήλθε στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής στο Φόρουμ Αρχιτεκτονικής και κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επίσκεψη 8 Γερμανών αρχιτεκτόνων.

Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι “οι προαναφερόμενοι αρχιτέκτονες μαζί με τους αρχιτέκτονες του Δήμου Καλαμάτας και τη συνεπικουρία αρχιτεκτόνων ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν μελετήσει έργα για το δήμο, θα συγκροτήσουν κοινές ομάδες εργασίας και θα αναλάβουν τη μελέτη περιοχών της πόλης, οι οποίες χρήζουν ανάπλασης”.

Αναφέρεται, ακόμα, πως “οι αρχιτεκτονικές λύσεις και προτάσεις που θα κατατεθούν περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου και οι συμμετέχοντες έχουν ήδη, με τη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παραιτηθεί από οποιαδήποτε απαίτηση”.