Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 19:58

Ο Παναγής Κουμάντος για το δίκτυο ομβρίων

Ο Παναγής Κουμάντος για το δίκτυο ομβρίων

Σε πρόσφατο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας ανέγνωσα την απάντηση του κ. δημάρχου σε ερώτημα που του υποβλήθηκε από συνεργάτη σας, σχετικά με τα προβλήματα διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, που ανακύπτουν κάθε χρόνο  και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών.

Μεταξύ των άλλων ο κ. δήμαρχος επεσήμανε ότι “δεν μπορούμε να λύσουμε ζητήματα 100 ετών”.

Επειδή κατά την προσφιλή του συνήθεια ο κ. δήμαρχος επιχειρεί μεθοδικά να μηδενίσει το έργο των προκατόχων του και να σβήσει την ιστορική μνήμη των δημοτών, είμαι υποχρεωμένος για πρώτη ίσως φορά να διακόψω την   δεκαεξαετή εκούσια σιωπή μου και να υπενθυμίσω στους δημότες χωρίς κουραστικές λεπτομέρειες, το τεράστιο έργο που προσέφεραν οι προηγούμενοι δήμαρχοι, με τα ελάχιστα τεχνικά και οικονομικά μέσα που διέθεταν στον τομέα της διευθέτησης των ομβρίων.

Συγκεκριμένα θα αναφερθώ μόνο σε δύο από τις πολλές και εκτεταμένες παρεμβάσεις στον τομέα των ομβρίων, που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών της δημαρχοντίας μου για την προστασία της ανατολικής και δυτικής πόλης και παρακαλώ τον κ. δήμαρχο, επειδή προφανώς τις αγνοεί, να τις επισκεφθεί προσωπικά για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Η πρώτη αφορά στον κεντρικό συλλεκτήρα ομβρίων της δυτικής πόλης που ξεκινά από την άνω πόλη και καταλήγει στις Γουλιμίδες στη Δυτική Παραλία και η δεύτερη στον υπερμεγέθη αγωγό εγκιβωτισμού που συγκεντρώνει τα νερά του χειμάρρου Ρίζου που προστατεύει την Κηπούπολη και εκβάλλει στην Ανατολική Παραλία.

Επειδή το περπάτημα ολόκληρου του πρώτου αγωγού είναι κουραστικό ο κ. δήμαρχος στη δεύτερη αυτοψία του θεωρητικά θα μπορούσε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και μαζί με αυτό να εισέλθει στον τεράστιο αγωγό απορροής ομβρίων υδάτων που είναι κατασκευασμένος κάτω από την οδό Ηρώων. Τότε θα διαπίστωνε με τα δικά του μάτια ότι πρόκειται για σημαντικότατα έργα αντιμετώπισης των ομβρίων υδάτων, που έλυσαν το πρόβλημα των εκτεταμένων πλημμυρών στις περιοχές και διέσωσαν τις  αγροτικές καλλιέργειες και τις αστικές υποδομές από την καταστροφή.

Πάντα ταύτα χωρίς τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ και του Δημοσίου, που τακτικά επικαλείται ο κ. δήμαρχος για να δικαιολογήσει τη δεκαετή αδράνειά του στον τομέα ανάπτυξης των υποδομών της πόλης και κυρίως της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούνται κάθε χρόνο από τα όμβρια ύδατα.

Συνιστώ καλόπιστα στη δημοτική αρχή και χωρίς πρόθεση ενεργού ανάμειξής μου στα κοινά της πόλης, να κοιτάξει να διευθετήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού τα ρέματα στις διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα στα Καλύβια (Αγιος Κωνσταντίνος), όπως έχει υποσχεθεί στους πληγέντες περίοικους, γιατί το κακό δεν αργεί να ξανάρθει.

 

Με εκτίμηση,

Παναγής Χ. Κουμάντος