Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 21:44

Σε πρώτη προτεραιότητα νέο έργο ύδρευσης - "Σάπιος" αγωγός δίνει νερό στη μισή Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Σε πρώτη προτεραιότητα νέο έργο ύδρευσης - "Σάπιος" αγωγός δίνει νερό στη μισή Μεσσηνία

"Σάπιος" είναι ο μεγάλος αγωγός που μεταφέρει το νερό από το Πήδημα και υδρεύει πληθυσμιακά τη μισή Μεσσηνία: Ολο το Δήμο Καλαμάτας, μέρος του Δήμου Μεσσήνης και την παραλιακή περιοχή του Δήμου Δυτ. Μάνης μέχρι τις Κιτριές. Το πρόβλημα που προέκυψε με την λανθασμένη επιλογή ημέρας για την επισκευή βλάβης κοντά στο Κάστρο, που είχε σαν αποτέλεσμα την πολύωρη διακοπή νερού και την ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών, αποκάλυψε την αδράνεια των δημοτικών αρχών αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης κατασκευής νέου αγωγού. Ο κίνδυνος βλάβης που θα στερήσει το νερό σε μια τεράστια περιοχή για μεγάλο χρόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί και ως εκ τούτου ο νέος αγωγός θα πρέπει να είναι το υπ’ αριθμόν 1 έργο του δήμου.
Για να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η περιοχή που προαναφέρθηκε υδροδοτείται από 2 αγωγούς οι οποίοι ξεκινούν από το Πήδημα. Ο αγωγός μικρής διατομής (Φ300) έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’30 από τον αείμνηστο δήμαρχο Χρ. Κουμάντο, πατέρα του μετέπειτα δημάρχου Παν. Κουμάντου. Αυτός δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα καθώς έχει αναπτυχθεί κατά μήκος του εθνικού δρόμου, είναι εύκολα προσβάσιμος σε κάθε περίπτωση βλάβης και έχει κατασκευαστεί από μαντέμι που δεν υφίσταται φθορές πέρα από επικαθήσεις αλάτων που μπορεί να μειώσουν ελαφρά τη διατομή. Ο αγωγός μεγάλης διατομής (Φ600) μεταφέρει περίπου 6 φορές περισσότερο νερό, βρίσκεται ανατολικά αρχικά και βορείως στη συνέχεια του πρώτου αγωγού. Εχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’70, είναι από χάλυβα και στην αρχή δεν διέθετε καθοδική προστασία. Αυτή έγινε αργότερα και χωρίς ολοκληρωμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα ηλεκτρόλυσης, ως εκ τούτου να έχει σκουριάσει σε βάθος και να παρουσιάζει συχνές βλάβες. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς δεν είναι εύκολα προσβάσιμος αφού περνάει από… βουνά και λόφους, αλλά και από ιδιοκτησίες. Την εποχή εκείνη μάλιστα δεν έγινε απαλλοτρίωση αλλά δόθηκε δίοδος δουλείας με αποτέλεσμα και ανάμεσα σε σπίτια να περνάει αλλά και να υπάρχουν προβλήματα όπως προσφυγή ιδιοκτήτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητεί να μετακινηθεί ο αγωγός προκειμένου να χτίσει.
Για τις δυσκολίες αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που εμφανίστηκε την προηγούμενη Κυριακή είχε να κάνει με μια επέμβαση σε μήκος μόλις 5 μέτρων σε στροφές του αγωγού κοντά στο Κάστρο.
Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια αλλά ουδέποτε τέθηκε σε προτεραιότητα. Με αποτέλεσμα να τρέχουν τώρα στη ΔΕΥΑΚ προκειμένου να συντάξουν μελέτη μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Σύνδεσμο. Υπολογίζεται δε ότι αυτή θα είναι έτοιμη σε 2-3 μήνες ώστε να αναζητηθούν χρηματοδοτικοί πόροι. Ως εκ τούτου είναι φανερό ότι η διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα ώστε το έργο κατασκευής νέου αγωγού να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Η πρόβλεψη είναι ότι αυτό θα περάσει από τον εθνικό δρόμο καθώς η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου θα επιτρέψει την επέμβαση, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος και να βρίσκεται κοντά στον παλιό αγωγό.
Ο αγωγός είναι ένα μέρος του προβλήματος υδροδότησης καθώς σε ένα βάθος 30ετίας εκτιμάται ότι η περιοχή θα χρειάζεται διπλάσια ποσότητα από αυτή που μπορεί να δώσουν οι πηγές του Πηδήματος σε περίοδο λειψυδρίας (25.000 κυβικά). Η λύση τροφοδοσίας του δικτύου από τις πηγές του Αγ. Φλώρου σκοντάφτει σε πολλά ζητήματα, ενώ το κόστος είναι σημαντικό και ως εκ τούτου θα χρειαστεί ένα σαφές σχέδιο ενεργειών έτσι ώστε να διασφαλιστεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για το σύνολο ή και κατά περιοχή, πριν η λειψυδρία γονατίσει τις προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης.


NEWSLETTER